Wat betekenen de nieuwe registratierechten voor jou?

De Vlaamse Regering hervormde begin dit jaar de registratierechten, ook wel verkooprechten genoemd. Dat heeft een impact als je bouwgrond wil aanschaffen, sleutel-op-de-deur wil kopen of wil investeren in vastgoed. Hier lees je wat veranderde en welke gevolgen er zijn voor jouw vastgoedplannen. 

Registratierechten 2022

Bouwgrond kopen?

De verkooprechten op bouwgrond zijn belastingen die je als koper betaalt op de overdracht van de grond. Sinds 1 januari 2022 bedragen deze 12%. 

Voor een perceel bouwgrond dat €100.000 kost, betaal je dus € 12.000 verkooprechten.

 

Sleutel-op-de-deur kopen?

Heb je je oog laten vallen op een nieuwbouwwoning of -appartement? Bij sleutel-op-de-deurwoningen en -appartementen wordt btw aangerekend op de constructie en betaal je verkooprechten op de grondwaarde. Ook hier betaal je op het aandeel bouwgrond 12% verkooprechten. 

Aan de btw op nieuwbouw zelf veranderde niks. Daar betaal je nog steeds 21% btw. Tenzij de woning of het appartementen en jijzelf in aanmerking komen voor het tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6%.

 

Investeringsvastgoed?

Als je wil investeren in een stuk bouwgrond of in een nieuwbouw opbrengsteigendom, geldt dezelfde regeling als hierboven. Je betaalt 12% verkooprechten op het grondaandeel. Op de constructie zelf betaal je 21% btw. 

 

Heb jij al vastgoedplannen?