Wat betekenen de nieuwe registratierechten voor jou?

De Vlaamse Regering besliste om de registratierechten te hervormen. Dat heeft een impact als je bouwgrond wil aanschaffen, sleutel-op-de-deur wil kopen of wil investeren in vastgoed. Hier lees je wat verandert en welke gevolgen er zijn voor jouw vastgoedplannen. 

Registratierechten 2022

Bouwgrond kopen?

De registratierechten (ook wel verkooprechten genoemd) op bouwgrond stijgen vanaf 1 januari 2022 van 10% naar 12%.

De registratierechten zijn belastingen die je als koper betaalt op de overdracht van de grond. Voor een perceel bouwgrond dat € 100.000 kost, betaal je nu dus € 10.000 registratierechten en vanaf volgend jaar wordt dat € 12.000.

 

Hoe nog 10% registratierechten genieten?

Wie deze verhoging wil vermijden, beslist beter de verkoopovereenkomst nog dit jaar te ondertekenen. 

Zet je jouw handtekening op het compromis nog in 2021? Dan geniet je nog van de huidige 10% registratierechten. Ook als de authentieke aankoopakte pas in 2022 bij de notaris wordt verleden.

Heb jij bouwplannen? Wacht dan niet te lang en haal je voordeel uit de huidige regeling.  

Sleutel-op-de-deur kopen?

Heb je je oog laten vallen op een nieuwbouwwoning of -appartement? Ook dan doe je er goed aan de aankoopovereenkomst nog in 2021 af te sluiten. Vanaf volgend jaar betaal je ook hier 12% registratierechten op het aandeel bouwgrond in plaats van de huidige 10%.

Aan de nieuwbouw zelf verandert niks; daar betaal je nog steeds 21% btw op. Tenzij het pand in aanmerking komt voor het tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6%.

 

Investeringsvastgoed?

Als je wil investeren in een stuk bouwgrond of plant om een nieuwbouw opbrengsteigendom aan te kopen, geldt dezelfde regeling als hierboven. Onderteken je dit jaar de aankoopovereenkomst, dan betaal je 10% registratierechten op het grondaandeel. Vanaf 1 januari 2022 stijgt dat naar 12%.

 

Heb jij al vastgoedplannen?