Woning kopen in 2024: wat moet je weten?

Ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe woning en zet je jouw  zoektocht verder in 2024? Of start je dit jaar voor het eerst je zoektocht in de huizenmarkt? Neem dan zeker dit artikel door. We hebben alle informatie verzameld over veranderingen in de woningmarkt in 2024 én nemen ook enkele zaken door die in 2023 veranderd zijn.

Een woning kopen in 2024? Dit moet je weten

Kosten hypothecaire lening dalen

We beginnen positief, met een daling van de dossierkosten bij de aanvraag van een hypothecaire lening. Sinds 2017 was er een maximumbedrag opgelegd van 500 euro en zo goed al alle banken rekenden dan ook dit maximumbedrag aan. Dit veranderde op 1 januari 2024. Nu mogen banken nog maximaal 350 euro dossierkosten aanrekenen bij het afsluiten van een woonkrediet. Voor herfinanciering daalt het tarief van 250 euro naar 175 euro.

6% btw voor sloop en heropbouw

De overheid besliste om de verlaging van de btw op sloop- en heropbouwwerken via een projectontwikkelaar stop te zetten in 2024. Gelukkig is er wel een overgangsmaatregel die ons toelaat in 2024 nog te kunnen factureren aan 6% voor alle projecten die vergund waren vóór 1 juli 2023. 

Je kan dus dit jaar nog steeds duizenden euro's besparen op de aankoop van jouw nieuwbouwwoning of -appartement. Mis deze kans niet. 

Voor particulieren blijft het gunstige btw-tarief van 6% wel doorlopen in 2024 en erna, al zijn er wel strenge voorwaarden. Het moet gaan om je enige en eigen woning, met een  maximum bewoonbare oppervlakte van 200 m². Je moet er bovendien ook vijf jaar in wonen.

Btw zonnepanelen in 2024

21% btw op zonnepanelen en zonneboilers

Sinds 1 januari 2024 betaal je opnieuw 21% btw op zonnepanelen en zonneboilers voor woningen jonger dan 10 jaar. De voorbije jaren betaalde je slechts 6% btw waardoor huishoudens makkelijker konden investeren in duurzame energie. Dat wordt nu dus wat lastiger. Een extra domper in dezelfde categorie is de verwachte prijsstijging van elektriciteit door aanpassingen in het stroomnet die worden doorgerekend aan de consument.

Nieuwbouw kopen 2024

Meeneembaarheid registratierechten vervalt

Sinds 1 januari 2024 is de meeneembaarheid van registratierechten bij het verkopen van een woning niet meer mogelijk. Hierbij recupereerde je een deel van de registratierechten die je betaalde bij de aankoop van een nieuwe woning. Nu zal je standaard 3% registratierechten moeten betalen.

Geen woonbonus meer voor tweede woning

Wil je dit jaar een tweede woning aanschaffen? Dan geniet je helaas niet meer van het belastingvoordeel dat tot 31 december 2023 nog bestond. Het ging om een fiscaal voordeel op de aflossingen van je hypothecaire lening waarmee je jaarlijks tot 700 euro kon besparen.

Veranderingen bouwsector 2024

Renovatieverplichting

Sinds 1 januari ‘23 geldt een renovatieverplichting op woningen en appartementen met een EPC-score van E of F. Je bent verplicht om je nieuw aangekochte vastgoed te renoveren tot label D binnen de vijf jaar. Deze regel loopt uiteraard door in 2024, maar een gewaarschuwd man is er twee waard.

Naast de renovatieverplichting wordt ook asbestverwijdering steeds belangrijker. Sinds november ‘23 moet elk gebouw dat wordt verkocht over een asbestattest beschikken. Tijdens de renovatie moet je dan alle asbesttoepassingen die je tegenkomt verwijderen, vaak zelfs professioneel.

Als laatste wordt vanaf dit jaar ook meer aandacht besteed aan ventilatie. Ventilatiesystemen zullen nauwkeuriger worden opgenomen in EPC-verslagen, waardoor mensen gestimuleerd worden bij renovaties ook een ventilatiesysteem te installeren.

Conclusie?

Je merkt het; een oudere woning kopen en energiezuinig verbouwen wordt opnieuw duurder. Dan hebben we er nog niet de schommelingen in materiaalprijzen en de eventuele aankoop van een warmtepomp bij gerekend.

Met een nieuwbouwwoning zet je jezelf veilig voor de komende 30 jaar of meer, ben je zeker van vaste prijzen én heb je geen zorgen tijdens de bouwfase omdat je projectontwikkelaar alles voor je regelt.

Sleutel-op-de-deur nieuwbouw
Kies jij ook voor nieuwbouw?

 Bekijk dan zeker eens onze projecten in jouw regio.