Verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw

Bespaar duizenden euro's op de aankoop van jouw nieuwe woning.

Bij Danneels komt een aantal nieuwbouwprojecten in aanmerking voor het 6% btw-tarief. En dat is goed nieuws voor wie een woning of appartement in deze projecten overweegt. Al wacht je in dat geval best niet te lang om te beslissen.

Het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouwis een tijdelijke relancemaatregel uit de coronaperiode. Eind 2024 verdwijnt het gunsttarief bij nieuwbouwprojecten.

Voorwaarden 6% btw bij nieuwbouw, afbraak en heropbouw

Wat is er nieuw?

Deze maatregel zou normaal eind '22 al aflopen, maar werd verlengd tot eind '23. Ondertussen is er ook verduidelijking over wat er met de regel gaat gebeuren na die datum. Helaas wordt de voordelige regeling wel degelijk stopgezet voor bouwpromotoren, maar tot 31 december '24 wordt in een overgangsregeling voorzien.

Die houdt in dat je nog wel kan genieten van 6% btw voor alle werkzaamheden gefactureerd tot eind '24 op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning vóór 1 juli '23 werd ingediend. 

Bij Danneels komt een aantal nieuwbouwprojecten in aanmerking voor het 6%- tarief. En dat is goed nieuws voor wie een woning of appartement in deze projecten overweegt. Want zo bespaar je al gauw duizenden euro's bij de aankoop van jouw nieuwe thuis.

Je wacht best niet te lang om te beslissen, want hoe meer is afgerekend voor de nieuwe einddatum, hoe groter jouw voordeel.

Voor wie is het verlaagd tarief van toepassing?

  • Het moet in eerste instantie gaan om de afbraak van een gebouw en een heropbouw op diezelfde locatie van een woning. Dat kan door een bouwheer, een natuurlijk persoon of een bouwpromotor zoals Danneels.
  • De nieuwe woning of je nieuwe appartement is jouw enige woonplaats. Je moet er je domicilie hebben. En je mag geen andere eigendommen bezitten.  
  • Je komt in aanmerking als eigenaar, bezitter, erfpachter, vruchtgebruiker of opstalhouder. Naakte eigenaars, die eigenaar zijn maar er niet wonen, betalen wel 21% btw.   
  • Je moet er minstens voor 5 jaar blijven wonen. Het moet in die tijd ook jouw enige woonplaats zijn. 

Wat zijn de voorwaarden waaraan je woning moet voldoen?

  • De nieuwe woning of het nieuw appartement hoeft niet te worden heropgebouwd op exact dezelfde plaats als het afgebroken gebouw, maar wel op hetzelfde kadastraal perceel.
  • Het voordeel wordt toegekend aan kleine en middelgrote woningen met een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m², ongeacht het type van woning (viergevelwoning, rijhuis, appartement of wooneenheid in een geïntegreerd project van gemeenschappelijk wonen).  
  • Worden niet als bewoonbare oppervlaktes meegerekend: binnenmuren, garages, badkamers, wc's, wasplaats, bergplaats, trappen, gangen, niet bewoonbare kelders en zolder.
  • Bij appartementen worden enkel de privatieve delen in beschouwing genomen, niet de gemeenschappelijke ruimtes zoals inkom, trappenhal, garages, kelder,…
  • Gebruik je de nieuwe woning ook als handelspand of voer je er een economische activiteit uit, dan mogen de woonvertrekken en het economisch gedeelte samen maximum 200 m² groot zijn. Waarbij de oppervlakte van de woonruimte altijd groter moet zijn dan de oppervlakte van de ruimte voor het uitoefenen van een economische activiteit.     

Op welke woningen en appartementen is 6% btw van toepassing?

Om het jou makkelijk te maken hebben we de Danneels-projecten die in aanmerking komen voor het tijdelijk verlaagd btw- tarief gemarkeerd met een label. Vraag meer info over de voorwaarden bij onze nieuwbouwexperten.

6% btw nieuwbouw
Welke Danneels- projecten komen in aanmerking?