Sleutel-op-de-deur vs. renoveren:

5 redenen waarom je met nieuwbouw beter af bent

Steeds meer mensen kiezen voor sleutel-op-de-deur als ze gaan bouwen. Eén firma neemt daarbij de volledige voorbereiding, planning, coördinatie en uitvoering voor haar rekening. Dat is logisch, er zijn immers flink wat voordelen verbonden aan zo’n samenwerking. Zeker als je het vergelijkt met een oudere woning die je nog moet renoveren. We zetten vijf belangrijke voordelen even voor je op een rij:

.d Sleutel-op-de-deur vs Renoveren

1. Een energiezuinig eindresultaat

Een nieuwbouwwoning moet worden gebouwd volgens de nieuwste energieregelgeving en voldoet aan de huidige strenge energienormen. Dat scheelt vanaf dag één al meteen op jouw energiefactuur. Een woning die je moet renoveren, biedt jou die zekerheid allerminst. De weg naar een gunstig E-peil is vaak lang en dus duur. Technisch zijn sommige noodzakelijke maatregelen zelfs gewoon niet haalbaar bij een bestaande woning. Bij nieuwbouw hoef je geen rekening te houden met bestaande beperkingen en bouw je jouw energiezuinige woning dus kostenefficiënter.

2. Fiscale voordelen

De overheid voorziet premies en subsidies om het renoveren te stimuleren, maar het blijft een grote uitdaging om met een verbouwde woning ook maar in de buurt te komen van een E-peil van 30, de standaard bij nieuwbouw.  

Een BEN- woning wordt ook fiscaal beloond. Zo betaal je vijf jaar lang slechts 50% onroerende voorheffing als jouw woning een E-peil van 30 heeft. Is je E-peil 20 of lager, dan betaal je vijf jaar lang zelfs helemaal geen onroerende voorheffing.

Ook banken vinden zo’n BEN-woning een slimme keuze. Je kan genieten van gunstiger kredietvoorwaarden en ook de marktwaarde van je woning wordt hoger ingeschat.  

3. Een vaste prijsgarantie

Bij sleutel-op-de-deur ligt de prijs all-in vooraf vast. Je weet dus exact wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt, zonder onaangename verrassingen die tijdens een renovatie kunnen opduiken. Je bent niet onderhevig aan plotse prijsstijgingen van bepaalde bouwmaterialen. Je hoeft niet zelf naar aannemers te zoeken, moet geen onderhandelingen voeren of bestellingen plaatsen bij leveranciers. Alles wordt voor jou gedaan. Je verliest geen tijd met het eindeloos zoeken naar de juiste mensen en discussiëren over offertes.

4. Een vaste timing

Heel wat aannemers en vaklui moeten de revue passeren, in een welbepaalde volgorde. Het is een hele uitdaging om alle werken ook vlot op elkaar te laten aansluiten. Hoe meer bouwpartijen, hoe meer coördinatie je project vraagt en hoe groter de kans op vertragingen. Een grondige verbouwing wordt daarom vaak een meerjarenproject, zonder vaste einddatum.

Wanneer je samenwerkt met een sleutel-op-de-deurfirma kan je rekenen op een efficiënte planning waarbij de werken zoveel mogelijk worden aaneengeschakeld. Zo wordt de bouwtermijn van jouw woning tot een minimum herleid en komt die housewarming veel sneller in zicht.

5. Maximale ontzorging

Een sleutel-op-de-deurfirma volgt van bij de start het hele bouwproces voor jou op: vergunningen, administratie, planning, timing, … Alles wordt voor jou geregeld. 

Met je keuze voor sleutel-op-de-deur geniet je ook financiële garanties en wettelijke bescherming, oa. via de Wet Breyne.

Heb je vragen, dan is er altijd één vast aanspreekpunt waar je terecht kan. De klantenbegeleider staat voor je klaar met tips en advies op maat en helpt je ook bij het maken van jouw keuzes voor de binnenafwerking van jouw nieuwe woning.

Conclusie?

Met een sleutel-op-de-deur-woning vermijd je een aantal verbouw-valkuilen. Je bent zeker van een energiezuinige woning als eindresultaat. Je hebt vooraf een duidelijk beeld van wat jouw nieuwe woning kost en wanneer je die kan betrekken. Je kan je helemaal focussen op wat echt leuk is, zoals het uitkiezen van je nieuwe keuken, badkamer en de inrichting. Bouwen hoeft jou dus helemaal geen kopzorgen te bezorgen.

Op zoek naar jouw droomwoning?