BEN-woning: een duurzame thuis met oog op de toekomst

BEN staat voor 'bijna-energieneutraal' en dat is al sinds 2021 de norm voor nieuwbouw in Vlaanderen. Een woning krijgt het BEN-label als aan bepaalde energiebesparende eisen is voldaan. Kies je voor een nieuwbouw van Danneels? Dan moet je je helemaal geen zorgen maken. Al onze woningen en appartementen zijn klaar voor een duurzame toekomst. 

BEN-woning nieuwbouw

Wat betekent het E-peil bij nieuwbouw?

Elke woning in Vlaanderen krijgt een energiescore. Voor nieuwbouwwoningen wordt die score aangeduid door het E-peil, voluit het energieprestatiepeil. Om dat te bepalen wordt gekeken naar de gebruikte materialen en technieken. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. het E-peil is van toepassing is op nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag vanaf 2006.

Sinds 2021 mag het E-peil niet hoger dan E30 zijn. Dat is veel strenger dan pakweg tien jaar geleden, toen E80 het maximum was. Sinds 1 januari 2023 is de norm opnieuw wat strenger geworden.

Wanneer is een woning BEN?

Een BEN-woning houdt het energieverbruik zo laag mogelijk. Dat betekent dus efficiënt verwarmen, koelen en ventileren. Om een laag E-peil te halen, moet een woning aan een aantal criteria voldoen. 

Zo moet warmteverlies zoveel mogelijk worden tegengegaan. En moet de woning in een deel van haar eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Daarvoor moet energie uit hernieuwbare bronnen worden gehaald en zo optimaal mogelijk worden benut. Denk aan zonnepanelen en een geothermische warmtepomp. De reglementering hierrond wijzigt jaarlijks en wordt steeds strenger. 

De voordelen van een BEN-woning

De keuze voor een nieuwbouwwoning die aan alle energienormen voldoet is een slimme keuze:

  • Je houdt de temperatuur in de woning altijd onder controle.
  • Je bespaart op je energieverbruik en bent goed gewapend tegen plotse prijsstijgingen. 
  • Je bouwt klimaatvriendelijk en beperkt je uitstoot.
  • Je woning is klaar voor de toekomst en zal sterker in waarde stijgen dan een oudere, niet-duurzame woning.

Financiële stimulans

Wist je dat de overheid het BEN-bouwen ook stimuleert? Zo heb je in veel gevallen 5 jaar lang recht op een korting van 50% of 100% op je onroerende voorheffing.

Daarnaast zijn er ook heel wat banken die voordelige BEN-kredieten aanbieden waarbij je korting krijgt op de rentevoet van jouw hypothecair krediet als je kiest voor een energiezuinige woning. Op die manier wordt jouw toekomstgerichte keuze meteen beloond. 

BEN- woningen bij Danneels

Kies je voor een nieuwbouwproject van Danneels, dan hoef je je geen zorgen te maken. Onze woningen en appartementen zijn klaar voor een duurzame toekomst. Al onze nieuwbouwprojecten voldoen op het moment van aanvraag steeds aan de geldende normering. 

 

 

Ook op zoek naar een energiezuinige thuis?

Bekijk onze woonprojecten in jouw regio