BEN-woning: een duurzame thuis met oog op de toekomst

Sinds 1 januari 2021 is BEN (of Bijna EnergieNeutraal)- bouwen de nieuwe energienorm voor nieuwbouw in Vlaanderen. Voor elke nieuwbouwwoning of woonproject waar dit jaar een vergunning voor wordt ingediend, is een Energieprestatiepeil (of ook wel E-peil) van 30 of lager de energienorm.

BEN-woning

De voordelen van een BEN-woning

Niet enkel het milieu heeft baat bij energiebewust bouwen, het is ook voor jou een interessante keuze. 

Denk maar aan jouw portemonnee. Je bespaart vanaf dag 1 op de stijgende energieprijzen en houdt jouw energie-uitgaven onder controle.

Daarnaast heeft BEN-bouwen ook een positieve invloed op de waarde van jouw woning. Het valt te verwachten dat energiezuinige woningen in de toekomst sterker in waarde zullen stijgen dan de niet-duurzame en dus verouderde woningen. 

Het einddoel van BEN- bouwen is immers om een zo laag mogelijk energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water te bekomen. Om een E-peil van 30 of lager te halen, moet jouw nieuwe woning dus aan een aantal criteria voldoen. 

Zo moet warmteverlies zoveel mogelijk worden tegengegaan. En moet jouw nieuwe woning ook in staat zijn om in een deel van haar eigen energiebehoefte te voorzien. Daarvoor moet energie uit hernieuwbare bronnen (zoals zonnepanelen) worden gehaald en zo optimaal mogelijk worden benut.

De reglementering hierrond wijzigt jaarlijks en wordt almaar strenger. Dat maakt bouwen er niet eenvoudiger op. 

Bij Danneels hoef jij je hierover gelukkig geen zorgen om te maken. Wij bouwen jouw duurzame nieuwbouwwoning helemaal voor jou. De energievraag beperken is hét uitgangspunt tijdens de ontwerpfase van onze nieuwbouwprojecten. Dit wordt verder geoptimaliseerd door de woningen doordacht te oriënteren,  praktisch in te delen, luchtdicht te bouwen én goed te isoleren.

Stimulans voor het BEN-bouwen 

Wist je dat de overheid het BEN-bouwen ook stimuleert? Zo kan je gedurende vijf jaar van een mooie korting genieten op de onroerende voorheffing.

Daarnaast zijn er ook heel wat banken die extra voordelige BEN-kredieten aanbieden, waardoor je een daar een korting krijgt op de rentevoet van jouw hypothecair krediet.

Op die manier is jouw aankoop een toekomstgerichte investering, die ook meteen wordt beloond. 

Wil je weten waar Danneels momenteel BEN- woningen bouwt?

Goed nieuws! Al onze nieuwbouwprojecten voldoen steeds aan de actuele normering op het moment van aanvraag. Dat betekent dat vrijwel alle nieuwbouwwoningen die wij momenteel te koop aanbieden ook BEN-woningen zijn. Een flink aantal woningen heeft zelfs een E-peil van 20 of lager.

Je vindt de E-peilen terug in de tabel op de projectpagina en op de detailfiches van onze woningen en appartementen. 

Bekijk hier het aanbod in jouw buurt