Met welke kosten moet je rekening houden als je een nieuwe woning koopt?

De kostprijs van jouw nieuwe woning staat meestal aangeduid 'exclusief kosten'. Maar jij wilt natuurlijk weten wat het totale kostenplaatje van jouw woning zal zijn. Bij Danneels maken we het graag duidelijk voor jou en geven we een overzicht van de kosten die bij de aankoop komen kijken.

Aankoopkosten Nieuwbouwwoning Danneels

Alles begint bij de aankoopprijs, dat is de prijs die je online te zien krijgt. Dat bedrag omvat de prijs van de grondwaarde waar je huis op wordt gebouwd en de prijs van je woning, afgewerkt volgens het lastenboek.

Maar welke kosten komen er nog bij? We splitsen ze op in 5 belangrijke categorieën:

1. Grondkosten

Dit zijn kosten die verbonden zijn met het stuk grond waarop jouw woning staat (de voorkooprechten, metings- en aktekosten, …).

2. Erelonen

Het ereloon van de notaris voor de begeleiding bij de aankoop en het opstellen van de akte. Het is een percentage van de aankoopprijs, bepaald door de notaris. Ook de erelonen van de architect en veiligheidscoördinator vallen hieronder.

3. BTW

Je betaalt 6% of 21% btw op jouw afgewerkte woning aan de overheid.

4. Aansluitkosten

De aansluitkosten voor de nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit, telecom, …). Deze prijzen variëren per regio of per operator.

5. Hypothecaire kosten

Op een hypothecair krediet betaal je interest aan de bank, maar ook (eenmalige) dossier- en beheerkosten en verzekeringen, neem je best mee in rekening. In dit artikel lees je er alles over en geven we jou enkele tips. 

 

Bij appartementen: kosten voor de syndicus

Wanneer je een appartement koopt, word je ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw. In de basisakte wordt vastgelegd hoeveel aandelen elke mede-eigenaar in de gemene delen heeft. Er wordt een syndicus aangesteld die instaat voor het beheer en de eigenaren betalen hiervoor een maandelijkse bijdrage.

Alles opgeteld?

Bij Danneels zijn we zo transparant mogelijk in onze prijsbenadering. Op onze prijsoffertes die je van onze nieuwbouwexperten krijgt, staat alles netjes vermeld zodat je perfect weet wat jouw nieuwe thuis kost. 

Bovendien heeft sleutel-op-de-deur het voordeel dat er met een vooraf vastgeklikte totaalprijs wordt gewerkt. Je komt dus onderweg niet voor onvoorziene verrassingen te staan.

Op zoek naar een nieuwe thuis?

Bekijk ons aanbod sleutel-op-de-deurwoningen en -appartementen in jouw buurt