Hoe vind je de beste hypothecaire lening voor je woning?
In je zoektocht naar een (t)huis ga je voor de woning van jouw dromen, niets minder. Waarom zou dat voor een hypothecaire lening anders moeten zijn? Elk huis is verschillend en ook elke kredietgever is verschillend. Met onze tips kan je op zoek gaan naar de beste hypothecaire lening voor jouw woning en jouw persoonlijke situatie.
Wat is een hypothecaire lening?
Een hypothecaire lening is een type lening waarbij een onroerend goed, zoals een huis, als onderpand dient. Dit betekent dat de geldverstrekker het recht heeft om het onroerend goed te verkopen als de lener niet aan de afbetalingsverplichtingen kan voldoen. Deze lening wordt het meest gebruikt om een huis te kopen en heeft meestal een lange looptijd, variërend van 10 tot 30 jaar. De rente op een hypothecaire lening kan vast of variabel zijn, afhankelijk van de overeenkomst met de kredietverstrekker.
Onze hypotheektips
Een hypothecaire lening afsluiten doe je niet van vandaag op morgen en vraagt veel voorbereiding en vergelijking. Met onze tips zorg je ervoor dat je de beste hypothecaire lening voor jou situatie uitkiest.
Vergelijk verschillende kredietgevers
De eerste tip is niet toevallig de belangrijkste tip. Als je op zoek bent naar de beste of goedkoopste hypothecaire lening is het belangrijk om verschillende kredietgevers te vergelijken. Elke aanbieder van woonkredieten heeft immers andere rentetarieven en andere voorwaarden. Een hypothecaire lening met een vaste rentevoet van 3,5% bij de ene bank en 4,5% bij de andere bank? Dat is geen uitzondering.
Je kan rentevoeten vergelijken door een bezoekje te brengen aan verschillende banken, aan kredietmakelaars of via online vergelijkingsplatformen. Op zo’n websites kan je verschillende kredietgevers en rentevoeten vergelijken, en soms zelf een gepersonaliseerd rentetarief vinden.
Speel banken tegen elkaar uit
Heb je zoveel mogelijk kredietgevers vergeleken? Met het bewijsmateriaal onder je arm kan je proberen om de banken tegen elkaar uit te spelen. Vaak zijn banken wel bereid om jou een beter voorstel te doen als ze zien dat de concurrent jou eigenlijk betere voorwaarden kan bieden. Doe je dat niet en bezoek je maar één bank? Dan is de kans heel erg klein dat je het beste tarief voor je woonlening zal krijgen.
Beslis over een vaste of variabele rentevoet
Tijdens het vergelijken is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat je kan kiezen tussen een hypothecaire lening met een vaste, variabele en zelfs een semi-vaste rentevoet. Wat de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en de rentevoeten op dat moment. In tijden van lage rentevoeten is een lening met vaste rente misschien interessanter omdat een rentestijging of -daling dan geen invloed heeft op je maandelijkse afbetalingen.
In tijden van hogere rentevoeten kan een variabele rente interessant zijn omdat de kans groot is dat de tarieven zullen dalen en je dan kan genieten van een rentedaling. Natuurlijk bestaat er ook het risico dat de rentevoeten zullen stijgen, hoewel je op voorhand weet met hoeveel procentpunten je rentetarief kan dalen of stijgen.
Hou rekening met alle kosten
Voor een hypothecaire lening moet je natuurlijk niet alleen interesten betalen. Het is belangrijk om naar het totale kostenplaatje voor een woonkrediet te kijken, ook wel het JKP (jaarlijks kostenpercentage) genoemd. Je betaalt bijvoorbeeld ook nog dossierkosten, beheerkosten, kosten voor verzekeringen, kosten voor de zichtrekening en dergelijke. Bij het vergelijken van woonkredieten kijk je dus best ook even naar het JKP bij de verschillende kredietgevers.
Soms kan je de kosten doen dalen wanneer je bij dezelfde bank ook een brandverzekering of schuldsaldoverzekering afsluit. Bekijk of deze opties interessant zijn voor jouw situatie.
Verhoog je eigen inbreng
In het JKP worden trouwens nog geen notariskosten en registratierechten berekend. Kredietgevers verwachten immers dat je deze kosten zelf kan betalen. Bij de meeste banken kan je dan ook niet meer lenen dan 80% à 90% van de totale aankoopsom van je huis. Je moet dus zelf 10% tot 20% kunnen inbrengen. Hoe meer je deze eigen inbreng kan verhogen, hoe beter de rentevoet die de bank je zal voorstellen. Met een stevig spaarboekje of wat steun van familie kan je zo waarschijnlijk een stuk goedkoper lenen.
Overbruggingskrediet
Uiteraard zijn hypothecaire leningen niet enkel voor nieuwe woningeigenaars, maar ook voor mensen die al een woning bezitten en graag verhuizen naar een grotere woning. Om de periode tussen de aankoop en verkoop te overbruggen, bestaat er een overbruggingskrediet.
Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die je kunt afsluiten wanneer je al een woning bezit en een nieuwe woning wilt kopen voordat de oude is verkocht. Het stelt je in staat om de kosten van de nieuwe woning te dekken zonder te wachten op de opbrengst van de verkoop van je huidige woning. Een overbruggingskrediet biedt financiële flexibiliteit en kan stress verminderen tijdens deze overgangsperiode. Laat je wel steeds goed adviseren, want ook hier kunnen de voorwaarden verschillen van bank tot bank.
De eerste stap naar een nieuwe woning
Een hypothecaire lening is vaak de eerste en belangrijkste stap naar een nieuwe woning, misschien wel je droomwoning. Bij Danneels begrijpen we dit en staan we steeds klaar om je te begeleiden.
Ontdek in de tussentijd alvast ons uitgebreide aanbod aan prachtige woningen en aarzel niet om ons te contacteren bij vragen of om een van onze kijkwoningen te bezichtigen.
Ontdek onze nieuwbouwprojecten in jouw buurt