Hoe vind je de beste hypothecaire lening voor je woning?

In je zoektocht naar een (t)huis ga je ook niet voor minder dan het beste. De woning van jouw dromen. Waarom zou dat voor een hypothecaire lening anders moeten zijn? Elk huis is verschillend en ook elke kredietgever is verschillend. Met onze tips kan je op zoek gaan naar de beste hypothecaire lening voor jouw woning en jouw persoonlijke situatie.

Vergelijk verschillende kredietgevers

De eerste tip is niet toevallig de belangrijkste tip. Als je op zoek bent naar de beste of goedkoopste hypothecaire lening is het belangrijk om verschillende kredietgevers te vergelijken. Elke aanbieder van woonkredieten heeft immers andere rentetarieven en andere voorwaarden. Een hypothecaire lening met een vaste rentevoet van 1,5% bij de ene bank en een lening met een vaste rentevoet van 4,5% bij de andere bank? Dat is geen uitzondering.

Je kan rentevoeten vergelijken door een bezoekje te brengen aan verschillende banken, aan kredietmakelaars of via online vergelijkingsplatformen. Op zo’n websites kan je verschillende kredietgevers en rentevoeten vergelijken, en soms zelf een gepersonaliseerd rentetarief vinden. Start hier met vergelijken.

Speel banken tegen elkaar uit

Heb je zoveel mogelijk kredietgevers vergeleken? Met het bewijsmateriaal onder je arm kan je proberen om de banken tegen elkaar uit te spelen. Vaak zijn banken wel bereid om jou een beter voorstel te doen als ze zien dat de concurrent jou eigenlijk betere voorwaarden kan bieden. Doe je dat niet en bezoek je maar één bank? Dan is de kans heel erg klein dat je het beste tarief voor je woonlening zal krijgen.

Beslis over een vaste of variabele rentevoet

Tijdens het vergelijken is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat je kan kiezen tussen een hypothecaire lening met een vaste, variabele en zelfs een semi-vaste rentevoet. Wat de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en de rentevoeten op dat moment. In tijden van lage rentevoeten, zoals nu, is een lening met vaste rente misschien interessanter omdat een rentestijging of -daling dan geen invloed heeft op je maandelijkse afbetalingen. In tijden van hogere rentevoeten kan een variabele rente interessant zijn omdat de kans groot is dat de tarieven zullen dalen en je dan kan genieten van een rentedaling. Natuurlijk bestaat er ook het risico dat de rentevoeten zullen stijgen, hoewel je op voorhand weet met hoeveel procentpunten je rentetarief kan dalen of stijgen.

Hou rekening met alle kosten

Voor een hypothecaire lening moet je natuurlijk niet alleen interesten betalen. Het is belangrijk om naar het totale kostenplaatje voor een woonkrediet te kijken, ook wel het JKP (jaarlijks kostenpercentage) genoemd. Je betaalt bijvoorbeeld ook nog dossierkosten, beheerkosten, kosten voor verzekeringen, kosten voor de zichtrekening en dergelijke. Bij het vergelijken van woonkredieten kijk je dus best ook even naar het JKP bij de verschillende kredietgevers.

Verhoog je eigen inbreng

In het JKP worden trouwens nog geen notariskosten en registratierechten berekend. Kredietgevers verwachten immers dat je deze kosten zelf kan betalen. Bij de meeste banken kan je dan ook niet meer lenen dan 80% à 90% van de totale aankoopsom van je huis. Je moet dus zelf 10% tot 20% kunnen inbrengen. Hoe meer je deze eigen inbreng kan verhogen, hoe beter de rentevoet die de bank je zal voorstellen. Met een stevig spaarboekje of wat steun van familie kan je zo waarschijnlijk een stuk goedkoper lenen.

Helemaal klaar voor de zoektocht?

Ontdek onze nieuwbouwprojecten in jouw buurt