Geothermie: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

De duurzame verwarming van de toekomst

Geothermie of het gebruik van warmte uit de bodem is één van de oplossingen om de klimaatdoelstellingen te halen en tegelijk de torenhoge energiekosten het hoofd te kunnen bieden. Bij Danneels passen we deze innovatieve techniek ook al toe in onze nieuwste woonprojecten. Maar wat is geothermie juist en welke voordelen biedt het?

 

Bij geothermie benutten we de warmte uit de ondergrond om je woning en je sanitair water te verwarmen. Dat gebeurt via een ingeboorde leiding onder je woning, waarin een vloeistof circuleert die de warmte uit de aarde onttrekt en naar een warmtepomp in huis voert. Die drijft op haar beurt de vloerverwarming aan.

Geothermie is al ingeburgerd in de Scandinavische landen en wint ook bij ons aan populariteit. Het is een duurzame en gratis energiebron die bovendien de CO2-uitstoot van jouw woning sterk vermindert. Je kan jouw woning haast onderhoudsvrij verwarmen en ook het klimaat vaart er wel bij. Je heb zelfs geen schoorsteen meer nodig.

De Vlaamse overheid besliste met haar klimaatplan al dat vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer mogelijk zijn voor nieuwbouwwoningen en moedigt de installatie van een warmtepomp aan. 

Bjorn Justin, Expert Bouw: “Voorlopig is de schaal waarop we geothermie toepassen nog beperkt, maar het doel is om hele woonbuurten aan te sluiten op een warmtenet op basis van deze techniek. Uiteindelijk gaan we helemaal gasloos werken. Da’s beter voor het klimaat en voor de portemonnee van onze klanten. De overheid wil af van fossiele brandstoffen en ook wij willen onze nieuwe woonprojecten graag zo duurzaam mogelijk maken. 

Voor de realisatie van ons nieuwbouwproject Queen’s Tower Brugge boren we zelfs tot 150m diep, omdat we dan het optimale rendement bekomen. Hoe dieper je boort, hoe stabieler de temperatuur. Een bijkomend voordeel van een geothermisch warmtepomp is dat het je ook toelaat om jouw woning in de zomer passief te verfrissen. Dat verbruikt veel minder energie dan een klassieke airco”.

De voordelen op een rijtje

Aan geothermie is natuurlijk een prijskaartje verbonden, maar het is wel investering die loont en dat op meerdere vlakken: 

  • Je verbruikt geen gas en woont dus goedkoper
  • Je wekt zelf energie op en bent minder energie-afhankelijk
  • Jouw CO2-uitstoot daalt en je draagt bij aan de klimaatdoelstellingen
  • Je warmte is stabieler en je kan je woning ook passief koelen

En er is meer...

Een geothermische warmtepomp in combinatie met vloerverwarming doet ook jouw E-peil verder dalen. In al onze nieuwbouwwoningen voorzien we standaard ook: 

  • Een performante isolatie van muren, vloeren en daken
  • Een optimale positionering van je zonnepanelen
  • Hoogrendementsbeglazing
  • Een performant ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Waterrecuperatie voor toiletten, wasmachine en dienstkranen d.m.v. een regenwaterput van 10.000 liter

Dit pakket maakt jouw nieuwe woning Bijna EnergieNeutraal of kortweg BEN. Hier lees je meer over de voordelen van een BEN-woning

 

Zo is jouw nieuwbouwwoning bij Danneels meteen helemaal klaar voor de toekomst. Je woont energiezuiniger vanaf de eerste dag en dat is op lange termijn kostenbesparend. Bovendien geniet je het hele jaar rond van een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Vacatures Danneels
Op zoek naar een energiezuinige woning?

Ontdek onze woonprojecten