Danneels gaat voor milieuvriendelijke geothermie

Voor de verwarming en de koeling van onze nieuwste woningen kiest Danneels sinds 2023 voor geothermie in combinatie met vloerverwarming. Met een geothermische warmtepomp benutten we de warmte uit de ondergrond om je woning en sanitair water te verwarmen. We zetten de belangrijkste voordelen van deze keuze voor je op een rij. 

.d Geothermische warmtepomp

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Bij Danneels werken we met geothermische warmtepompen met verticale captatie. Dit houdt in dat we grondboringen maken in de tuin (voor dat we beginnen met bouwen) van zo’n 100 meter diep. Hierin brengen we een buizensysteem aan waar een vloeistof door stroomt. Deze vloeistof neemt de warmte op die natuurlijk in de bodem aanwezig is.

Daarna wordt de warmte samengedrukt in de warmtepomp om via de vloerverwarming naar de plaatsen te gaan waar het nodig is. In de zomer is het trouwens ook mogelijk om je woning passief te koelen met een minimaal energieverbruik.

In deze video legt onze projectcoördinator Jens in detail uit hoe het in zijn werk gaat:

Voordelen van een geothermische warmtepomp

Danneels opteert voor een installatie van het merk Nibe, wereldwijd marktleider in dit segment. Aan deze keuze hangt een prijskaartje maar het is ook een investering die je terugverdient en wellicht sneller dan je denkt. We zetten vijf belangrijke voordelen even op een rij: 

 • Jouw energieverbruik daalt spectaculair.
  Geothermie haalt stabiele warmte uit de grond. Daardoor moet je warmtepomp minder hard werken voor een comfortabele temperatuur. Je geniet een hoog rendement aan een lage prijs, veel meer dan met elke andere warmtepomp.
   
 • Je bent onafhankelijk van dure energiebronnen.
  Het systeem gaat slim om met het nieuwe capaciteitstarief en wekt energie zoveel mogelijk buiten de piekmomenten op.
   
 • Het systeem is geluidsarm en onderhoudsvriendelijk. 
  Een geothermische warmtepomp neemt in je woning weinig ruimte in en je hebt geen luidruchtige buitenunit nodig. 
   
 • Je kan warmte hergebruiken.
  In de zomer wordt het teveel aan warmte in jouw woning afgevoerd en ondergronds opgeslagen. Je hergebruikt het wanneer je het nodig hebt.
   
 • Je verwarmt op de meest milieuvriendelijke manier. 
  Je verwarmt gasloos, hebt amper CO²- uitstoot en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. Dat is duurzaam en toekomstgericht.

"Met een geothermische warmtepomp is jouw nieuwbouwwoning helemaal klaar voor de toekomst."

Team Danneels
Ook op zoek naar een energiezuinige thuis?

Bekijk onze woonprojecten in jouw regio