Magda, Leona & Margriet

Magda, Leona & Margriet

ASSISTENTIEWONINGEN

We zitten met Magda, Margriet en Leona in de ontmoetingsruimte van Huis De Beuk, één van de drie appartementsgebouwen van Residentie De Wondel in Wondelgem.

De drie jonge tachtigers wonen sinds het najaar van 2022 in hun ruime assistentiewoning, te midden van het groen in het hartje van de gemeente. “We waren er gek op van bij ’t begin.”

“De eerste zomer hier, daar keken we enorm naar uit.
Genieten van de bomen, de bloemen, de tuin…’t Is hier prachtig wonen.” 

Magda
.d Assistentiewoningen Wondelgem

Op de tafel staan verleidelijke pralines en de fles cava is ontkurkt. "We zitten hier eigenlijk heel vaak met de bewoners van deze blok. Heel gemoedelijk. We praten veel, geven elkaar goeie raad, we beuren elkaar een keertje op,” steekt Leona van wal.

Magda, die op de eerste verdieping woont, treedt haar vriendin meteen bij: “We roddelen niet, hé. We amuseren ons. Onlangs hebben we hier tot middernacht gezeten, op terras bij Margriet. Onze kinderen waren kwaad dat we het veel te laat hebben gemaakt.”

“Ik wou onafhankelijk kunnen wonen en leven, zonder mijn kinderen tot last te zijn. Ik ben al zes keer verhuisd en vond als weduwe nergens mijn draai. Hier is het perfect. "

Magda

Zelfstandig wonen in veilige omgeving

Residentie De Wondel biedt senioren de kans langer zelfstandig te wonen, met alle faciliteiten zoals winkels en openbaar vervoer op wandelafstand. De appartementen bieden alle moderne comfort en zijn tegelijk aangepast aan de specifieke vereisten van een assistentiewoning: bredere deuropeningen, weinig drempels, verlaagde kasten, permanentie van een woonassistent en een noodoproepsysteem.

Magda: “Vrienden en kennissen dachten dat we elk in een kamertje zouden zitten, met een bed in ’t midden en een zetel aan het raam om naar buiten te kijken maar dit is geen rusthuis, hé. Dit zijn echt onze woningen. We krijgen veel leuke reacties. Mensen kijken nogal op: zo mooi, zoveel ruimte, zo leuk ingericht, een praktische keuken, een grote badkamer.”

Alleen maar voordelen

Leona: “Ik was er direct zot van. Weet je, mijn man is overleden en ik wou weg uit dat huis vol herinneringen. Mijn zoon kwam kijken naar de opendeurdag en ’s anderendaags hebben we gekocht. Alles is hier zo ruim, zo modern, met een zalig terras. Ik heb thuis mijn koffers gepakt en ik ben verhuisd. Zalig. Ik heb hier alles en iedereen van mijn familie om me heen. 65 jaar woon ik al in Wondelgem en ik wil niet meer weg.”

Margriet: “Ik woonde nog graag in mijn huis. Tijdens de bouw kwam ik eens kijken en alles lag vol. Dat wou ik niet. Mijn kinderen hebben het hier ingericht. Alles was kant-en-klaar, zelfs mijn kasten waren gevuld. En ik moet nu bekennen, dat ik hier heel graag woon, op ’t gelijkvloers, met ’t zonnetje in mijn appartement. En ik heb sociaal contact, dat vonden mijn kinderen belangrijk.”

Veel privacy en ondersteuning

Magda: “Ik wou onafhankelijk van mijn kinderen kunnen wonen en leven, zonder hen tot last te zijn. Ik ben al zes keer verhuisd en vond als weduwe nergens mijn draai. Hier is het perfect. Ik ben in de Sint-Catharinakerk, hier 100 meter verder, getrouwd en ik kan hier blijven tot het einde. We zijn verplicht om voor onszelf te zorgen. Dat is soms lastig, maar het is belangrijk dat we actief blijven.”

De bewoners genieten van De Wondel genieten van veel faciliteiten. Verplegers van het aanpalende woonzorgcentrum de Liberteyt bieden eerste hulp. De woonassistentie van AW Pro zorgt voor alle andere dagdagelijkse ondersteuning, zoals administratie, opvolging van problemen op de site of de organisatie van activiteiten.

Magda: “Ik had mezelf een keer buitengesloten en de woonassistente is me direct komen helpen. Sabine is echt een vriendelijke vrouw, die heel hard haar best doet om ’t leven voor ons gemakkelijker te maken. Ze weet veel, ze zoekt direct alles voor ons op en kent intussen ook de entourage van elke bewoner. Dat zorgt voor gemoedsrust en een grotere sociale controle. Zo waren de hulpdiensten er snel bij, toen een mevrouw in haar appartement gevallen was.”

Mensen fleuren op

De bewoners vormen al een hechte gemeenschap. Iedereen heeft de privacy van zijn of haar appartement en het sociaal contact op het domein doet mensen heropleven.

Leona: “Sommigen kennen elkaar ook al heel hun leven. Magda en ik waren schoolvriendinnen. We zitten vaak samen in de lounge op het gemeenschappelijk terras. We vieren verjaardagen van alle bewoners uit ons gebouw. We kijken er naar uit om eens petanque te spelen … ik zou nog volleyballen ook, hoor.”

Magda: “Hier kunnen we echte verbondenheid ervaren. We zeggen altijd… in ons gebouw woont ons gezin, in de andere blokken woont onze familie. De schoonheid en de vriendelijkheid van alle bewoners zorgt er voor dat we ons hier echt goed voelen.”

Leona: ”Ik wil hier nog een kaartclubje oprichten.” 
Magda: "Niet doen, dan kunnen we hier niet meer zitten babbelen.”

Residentie de Wondel is een realisatie van Danneels i.s.m. Stad Gent en zorgbeheerder AW Pro.