Je woning lente- en zomerklaar maken

Danneels Tips

Na een lange winter, met veel te veel regen, komt eindelijk het zonnetje door de wolken. Nu het eindelijk wat warmer wordt en en de dagen wat langer zijn, is het tijd om je woning klaar te maken voor de lente en daarna ook de zomer. Wij geven je onze favoriete tips mee om optimaal te kunnen genieten van je woning tijdens de komende maanden.

Onderhoud tijdens de lente

We beginnen met wat tips in en rond je huis om te zorgen dat je de eerste zonnestralen volledig tot hun recht kan laten komen.

 • Dakgoten controleren
  Dakgoten raken in de winter al snel verstopt met bladeren en andere viezigheid. Zorg dat je ze schoonmaakt in de lente om een verstopte afvoer te voorkomen. Nu je toch op de ladder staat, kan je meteen even controleren of alles goed de winter heeft overleefd.
   
 • Ramen wassen
  Een klus die vaak wordt uitgesteld in de winter – het had ook weinig zin met al die regen – is het wassen van de ramen. Een excuus om lekker het lentezonnetje in te gaan en alles van een goede schrobbeurt te voorzien. Vergeet niet om je al het andere buitenschrijnwerk ook mee te nemen zodat alle kalk- en zandresten weg zijn.
   
 • Ventilatieroosters schoonmaken
  Ventileren in huis is belangrijk en desondanks dat het tegenwoordig bijna overal automatisch gebeurt, heeft ook de technologie af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Ga rond met je stofzuiger en maak alle ventilatieroosters in huis goed schoon. Waar nodig kan je ook een natte doek gebruiken. Sommige woningen hebben ook roosters boven de ramen, dus vergeet deze niet mee te nemen.
   
 • Controleer je buitengevels
  De gevels van je woning hebben heel wat te lijden onder de winterse buien. Controleer in de lente dus je voegwerk, bakstenen en zelfs crepi op scheuren, gaten of poreuze stukken. Zo blijf je vochtproblemen voor.
   
 • Maai je gras
  De lente is ook hét moment waarop je gras wat extra liefde kan gebruiken. Maart is vaak de eerste maand waarin mensen hun grasmaaier bovenhalen. Zorg dat je je gras de eerste keer op de hoogste stand maait, daarna mag je korter gaan. Zorg voor kalk of bemesting voor je gazon en zaai bij waar nodig om kale plekken tegen te gaan.

Details in je interieur

Terwijl je tijdens de wintermaanden juist veel warmte in huis wil creëren, is het in de lente tijd voor een frisse wind in huis. Met de volgende tips trek je dat fijne lentegevoel door in je woning en geniet je er ook in de zomer nog van.

 • Laat de zon binnen
  Trek je gordijnen open en laat de zonnestralen binnen. Als het buiten nog té fris is, kan je binnen wel al genieten door de zon op te zoeken in huis. Maak gebruik van deze vrolijke lichtinval door zithoekjes te maken in de zonnige plekken in huis.
   
 • Vervang stoffen
  Vervang zware winterstoffen zoals wol en fleece, door lichte stoffen zoals linnen of katoen in dekentjes, kussens en tapijten. Dit doet je huis frisser ogen, zeker als je er ook wat kleur in mengt.
   
 • Bloemen en planten
  Ga naar je markt of lokale bloemenkweker en trakteer jezelf op een grote bus tulpen, zonnebloemen of anjers. Geen betere manier om én kleur én een heerlijk frisse geur in huis te halen. Bloemen zijn altijd een goed idee, al helemaal in de lente.
   
 • Zuiderse kleuren
  Voeg kleur toe aan je interieur door keramiek in allerlei vrolijke kleuren toe te voegen. Denk maar aan een mooie schaal in je keuken waar je fruit in legt of een leuk kommetje aan de voordeur om je sleutels in de leggen.
   
 • Vervang je muurdecoratie
  Een laatste manier om je woning op te frissen, is door je wanddecoratie te vervangen. Gebruik mooie lijsten waarin je makkelijk elk seizoen een andere posters of print kan hangen. Zo ga je van natuurtinten in de herfst en winter, naar bijvoorbeeld pastelkleuren in de lente.
Werk maken van jouw woondroom?

Bekijk ons aanbod in jouw regio.