Je woning herfst- en winterklaar maken

Danneels Tips

We hebben dit jaar wat langer mogen genieten van een nazomer, maar nu is de herfst toch in volle glorie aanwezig. Het is het seizoen van vele kleuren, gezelligheid in huis, maar ook van natte, donkere dagen. Daarom hebben we enkele handige tips verzameld om ervoor te zorgen dat je woning zowel vanbuiten als vanbinnen klaar is voor de koude wintermaanden. 

Warme dekentjes voor in de herfst

Onderhoud voor de herfstmaanden

We beginnen met wat tips in en rond je huis om te zorgen dat je met een gerust hart de herfst en zelfs de winter doorkomt.

 • Daken controleren
  Zowel schuine als platte daken kan je best jaarlijks (laten) controleren. De herfst is daar een mooi moment voor zodat je lekkage kan vermijden tijdens de natste maanden van het jaar. Bij schuine daken zal het belangrijk zijn om na te gaan of alle dakpannen nog op hun plaats liggen. Bij platte daken komt het dan weer vaak voor dat er regenwater blijft staan door een ophoping van blad en vuil. Verwijder dit en controleer tegelijk op beschadigingen.
   
 • Dakgoten bladvrij maken
  Nu je toch op een ladder bezig bent, kan je net zo goed je dakgoten nakijken. Zorg dat deze vrij zijn van bladeren en andere vuiligheid die vogels mee naar boven brengen. Zo stromen ze niet meer over bij een hevige regenbui.
   
 • Onderhouden van je cv-ketel
  Heb je radiatoren in plaats van vloerverwarming? Ontlucht dan je verwarming en laat je cv-ketel onderhouden door een specialist. Je bent dan zeker dat hij goed zal werken, je bespaart energie en je verkleint de kans op koolmonoxide.

Details in je interieur

Uiteraard bestaat de herfst niet alleen uit vervelende klusjes, ook je interieur mag wat aangepast worden om die extra gezelligheid en warmte in huis te brengen. Naast de clichés, zoals dennenappels en pompoenen, hebben we enkele andere tips voor je interieur waar je misschien nog niet aan had gedacht.

 • Nieuwe geuren
  Waar we in de zomer kiezen voor frisse, florale geuren, wil je in de herfst juist warmte creëren. Ga voor oliën en geurkaarsen met toetsen van kaneel, sandelhout, mahoniehout of katoen.
   
 • Dekens draperen
  Wie denkt aan gezelligheid, denkt aan dekentjes. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei kleuren, maten en texturen om je interieur mee aan te kleden. We raden aan om per ruimte één deken ergens over te draperen, zoals over je zetel, het voeteinde van je bed of de armleuning van een fauteuil. Je andere dekens kan je dan opbergen in een mooie mand die je bijvoorbeeld naast je zetel zet.
   
 • Bloemen en planten
  Buiten vallen de blaadjes en worden de bomen kaal. Dat mag je echter niet tegenhouden om groen in huis te halen. Ga juist nu voor extra planten in je interieur en vul je favoriete vaas met bloemen in herfstkleuren.
   
 • Speel met verlichting
  De juiste verlichting kan veel warmte en gezelligheid brengen in je woning. Vermijd felle spots, maar ga juist voor losse vloer- of tafellampen met warm licht. Ook kaarsen zijn ideaal om de juiste setting te creëren én je kan hiermee ook bovenstaande geuren in huis halen.
   
 • Ga voor een vloerkleed
  Een laatste manier om warmte toe te voegen aan je interieur, letterlijk én figuurlijk, is door het gebruik van vloerkleden. Ze kunnen een kleurrijk accent zijn in je strakke woonkamer of juist een geheel maken van je zetel, fauteuil en salontafel. Afhankelijk van de ruimte zal de grootte en textuur verschillen.
Werk maken van jouw woondroom?

Bekijk ons aanbod in jouw regio.