“Wij luisteren naar de eigenaars. Dat is de basis.”

Ons inkoopteam zoekt gronden voor de woonbuurten van morgen

Bij Danneels richt een toegewijd team zich dagelijks op het speuren naar gronden met potentieel voor ontwikkeling. Door de jaren heen heeft dit team, gewapend met diepgaande kennis van vastgoed en stedenbouwkundige regels, een indrukwekkende database opgebouwd en vertrouwensrelaties gesmeed die essentieel zijn voor het transformeren van onbenutte percelen tot levendige woonbuurten.

In Vlaanderen liggen momenteel nog méér dan 280.000 onbebouwde woonpercelen(*). Het leeuwendeel wordt niet op de markt gebracht en is voor de eigenaars vaak een appeltje voor de dorst. Het inkopen van dergelijke gronden is een eerste schakel in de ontwikkeling van nieuwe woonbuurten.

Bij Danneels zoekt een team medewerkers dagelijks naar gronden met ontwikkelingsmogelijkheden voor traditionele verkavelingen of andere woonvormen. Ze zijn onderlegd op het vlak van vastgoed, ruimtelijke ordening en de stedenbouwkundige voorschriften. Voor de eigenaars zijn zij een uitstekende bron aan informatie.
(*) Volgens het meest recente Register van Onbebouwde Percelen in Vlaanderen, 2019

Alles begint bij een uitgebreide database

Marnix was ruim 30 jaar geleden één van de eerste medewerkers die op zoek ging naar gronden. En ook Nico en Mathieu hebben al meer dan 20 jaar ervaring als inkoper projectgronden bij Danneels. 

Marnix Blieck: “Toen was dat nog echt overal rondrijden, zoeken wie de eigenaar was en wat de mogelijkheden waren. Hoe sterker je netwerk bij mensen in de straat, openbare diensten, notarissen, landmeters, … hoe sterker je inkoop. Intussen beschikken we over een enorme historiek in onze gronddatabase. Een monnikenwerk van vele jaren.” 

Die database levert het inkoopteam een schat aan informatie over de achtergrond van percelen. Danneels zoekt trouwens niet alleen braakliggende gronden. Ons team kijkt ook uit naar gronden met herbestemmingsmogelijkheden. Vaak voor de integratie van klassieke woonbuurten vanaf 10 entiteiten, appartementen of nieuwe woonvormen.”

Mathieu Descamps: ”We komen dagelijks bij mensen langs. Mensen die we bellen, die misschien nog niet meteen de interesse hebben om te verkopen, maar die wel blij zijn dat wij hen ten gronde duidelijkheid kunnen schenken over het potentieel van hun perceel. Het begint allemaal met een vertrouwensrelatie. ”

Meerwaarde van aankoop tot ontwikkeling

Mathieu Descamps: "In de media horen en lezen grondeigenaars ook veel. Mensen worden vaak gek gemaakt met mooie beloftes, maar tegenwoordig is elk perceel zo specifiek. Wat geldt voor een stuk grond om de hoek, geldt niet automatisch twee straten verder. Het kan een andere zonering zijn met afwijkende stedenbouwkundige voorschriften. Je moet de juiste dingen met elkaar vergelijken.” 

Nico benadrukt hoe belangrijk het is om eigenaren op het juiste spoor te zetten en hen te ontzorgen.

Nico Taghon: “Wij luisteren naar mensen. Dat is de basis. Welke kant willen zij uit met hun grond? Wat zijn voor hen de gevoeligheden? Zijn er mede-eigenaars die nog moeten worden overtuigd? Met onze expertise kunnen we argumenten aanbrengen. Door de jaren heen hebben we bij veel complexe dossiers een uitweg kunnen bieden tot tevredenheid van alle betrokkenen.”

De reputatie van Danneels speelt daarbij vaak een doorslaggevende rol. In bijna elke gemeente in Vlaanderen realiseerden we al een project. Dat maakt dat we dossiers ook correct vergund krijgen en dat is dan weer een voordeel voor zowel de eigenaar als de ontwikkelaar.

Een eerlijke benadering van de grondeigenaar

Nico Taghon: “Vertrouwen is voor veel grondeigenaren belangrijk. Ze kennen Danneels en kennen ook de projecten die we al in hun gemeente hebben gerealiseerd. We kopen niet zomaar grond op, maar helpen eigenaren doorheen het vergunningsproces en zelfs daarna. Alle kennis zit hiervoor bij ons in huis. Dat schept duidelijkheid en daar houden mensen van.”

Maar een correcte aanpak, een reputatie en duidelijke informatie alleen zijn niet voldoende, zo ervaren de inkopers ook af en toe.

Sander De Ruyter: “Uiteraard werken we met marktconforme prijzen voor een stuk grond. Op basis van de oppervlakte en de mogelijkheden die het perceel biedt. Dat is geen natte vingerwerk, maar een gefundeerd en doordacht voorstel op basis van een uitgebreide lijst criteria. We zadelen de mensen niet op met dromen, die later bedrog blijken te zijn.”

Het team werkt dagelijks tientallen telefoons en huisbezoeken af. Met sommigen eigenaars is na al die jaren al een sterke band gegroeid. Elias en Sander zijn met hun 23 en 24 lentes de youngsters van het team en weten dat geduld soms belangrijk is.

Elias Van den Bosch: “Sommige collega’s hebben al 10 jaar contact met een eigenaar van een bepaald perceel en krijgen pas het 11de jaar een ‘go’ om aan te kopen. Anderzijds kan een nieuw dossier ook in enkele weken worden afgerond. Die variatie maakt onze job enorm boeiend.”

Wil jij ons team versterken?

Danneels Duffel zkt. inkopers projectgronden