Wij houden ons aan afspraken ondanks stijgende kosten

Onze klant mag erop vertrouwen dat de woondroom geen nachtmerrie wordt

De energie- en grondprijzen swingen de pan uit en jagen een golf van onzekerheid door de bouwsector. De bouwheer vreest het kind van de rekening te worden. “Onze klanten kunnen er op rekenen dat hun woondroom de komende maanden verder vorm krijgt. Wij houden ons aan afspraken en het woord dat we hen gegeven hebben,” zegt CEO Karsten Foekens. “Een klant die nu in een bouwproces zit, moet vooral gerustgesteld worden. Bij ons zal alleen zijn oplevering misschien wat vertraging oplopen.”

Karsten Foekens, CEO Danneels

De exploderende kosten voor de productie van bouwmaterialen vallen niet te ontkennen. Vooral voor materialen die met veel energie worden geproduceerd zoals staal, glas, bakstenen of cement.  De Confederatie Bouw berekende dat sommige grondstoffen zelfs 25 tot 50% duurder zijn geworden. De totale bouwkost zou de voorbije maand met 8 % zijn gestegen. Fabrikanten en groothandels rekenen de meerkosten door. Aannemers en projectontwikkelaars zien hun marges afnemen. Wie bouwt of verbouwt, vreest dat de woondroom een nachtmerrie wordt.

"Het is al meer dan 45 jaar onze sterkte dat we duidelijke, vaste afspraken maken met onze klanten én dat we ons aan ons woord houden. Ook nu de grondstof- en energieprijzen plots flink gestegen zijn."

Karsten, CEO van Danneels

Wet Breyne biedt de klant zekerheid

"Dat klopt allemaal. En dat voelen wij ook bij de calculatie van projecten die we binnen afzienbare tijd op de markt gaan brengen,” weet Karsten Foekens. “Maar we mogen niet panikeren. De bouwsector staat al vaak genoeg onder druk. We moeten onze klanten vooral geruststellen. Hen ontzorgen. Wie met een projectontwikkelaar bouwt, is enerzijds beschermd door de Wet-Breyne en anderzijds respecteren we sowieso ook de afspraken die contractueel zijn vastgelegd.”

Volgens de Wet-Breyne kunnen prijsherzieningen enkel worden doorgevoerd als die in de verkoopovereenkomst zijn bedongen. “Dat biedt de klant dus zekerheid. Bovendien werken wij in onze overeenkomsten met ruime budgetten die zijn vastgeklikt voor de zaken die de klant zelf kan kiezen, zoals de vloeren, keuken, badkamerinrichting. Ook dat moet de klant ontzorgen, eens hij bij ons een overeenkomst heeft ondertekend.”

Vaste aannemers en vaste afspraken scheppen vertrouwen

Deze werkwijze zorgt ervoor dat Danneels de lopende projecten kan blijven uitvoeren en dat klanten op beide oren kunnen slapen. “Het is al meer dan 45 jaar onze sterkte dat we duidelijke, vaste afspraken maken met onze klanten én dat we ons woord houden. We bieden een totaalplaatje met een duidelijke totaalprijs. Dat is glashelder en het zorgt voor vertrouwen.”

Die jarenlange expertise in de sector levert ons een bijkomende troef op. Al die tijd werken we met vaste aannemers en leveranciers met wie een goeie relatie wordt onderhouden.

“Uiteraard bespreken we met hen de huidige evolutie, we volgen het op de voet en delen een stuk van het eventuele verlies. Maar door het volume dat wij samen met hen elk jaar realiseren, weegt het iets minder door.

Wel krijgen aannemers en klanten te maken met vertragingen in het productieproces. Zo zijn er langere levertermijnen voor ramen, raamprofielen en binnendeuren. Maar ook dat proberen we te beperken.”

Ook vaste prijzen voor toekomstige projecten

Wat niet betekent dat deze prijzencrisis zich niet laat voelen: “Voor onze huidige projecten op de markt heeft het relatief weinig repercussies. We halen niets uit verkoop en gaan niet onderhandelen met onze klant over lopende projecten. Voor de projecten die later dit jaar zullen worden gelanceerd, moeten we de prijzen wel in het oog houden.

Daar zal de totaalprijs wel iets hoger uitvallen aangezien de bouwkost ook stijgt. Maar dan nog is er die prijsgarantie voor de koper. Hij betaalt de prijs die wordt vastgelegd bij de ondertekening van de overeenkomst. Achteraf zijn er dus geen onaangename verrassingen."

De belangrijkste boodschap is dat je echt niet moet twijfelen om je woondroom vorm te geven. We luisteren naar jouw wensen en leggen jou duidelijk uit wat de mogelijkheden zijn.

Werk maken van jouw woondroom?

Bekijk onze nieuwbouwprojecten in jouw regio.