Queen's Tower gekroond met meiboom na ruwbouwfase

Knap staaltje architectuur krijgt vorm in Brugse stadsrand

Queen’s Tower langs de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels Brugge heeft zijn hoogste punt bereikt. Traditioneel vieren we dit met het symbolisch planten van een meiboom op het appartementsgebouw, op ruim 25 meter hoogte. Dit is het eerste gasloze woonproject van die omvang van Danneels in de regio. Begin 2024 willen we de eerste bewoners verwelkomen.

Queen’s Tower is nu al een imposante verschijning die indruk maakt op elke voorbijganger. 25 Meter of 8 verdiepingen hoog, een indrukwekkende moderne architectuur en opmerkelijk ruime terrassen met een uitzonderlijk verzicht op de Brugse binnenstad vanop de bovenste verdiepingen.

Het befaamde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte tekende voor het ontwerp. Gespecialiseerd constructiebedrijf Van Tornhaut realiseerde de ruwbouwwerken. “In november 2021 startte de afbraak van de oude villa’s op het terrein. De bemalings- en funderingswerken vergden veel tijd. Na de bouw van de kelder en de garage kwam Queen’s Tower in augustus 2022 net boven de grond uit. Daarna ging het heel snel. Begin maart bereikten we het hoogste punt,” duidt projectcoördinator Jonas Neirynck, projectcoördinator bij Danneels.

Kwalitatieve verdichting in de Brugse rand

Queen’s Tower werd intussen ‘gekroond’ met een meiboom, een symbolisch moment op het einde van de ruwbouwfase. Projectpartners, aannemers en toekomstige bewoners kwamen mee vieren op de hoek van de Koningin Astridlaan met de Xaverianenstraat.

Karsten Foekens: “Dit is een mooi voorbeeld van kwalitatieve verdichting die past binnen de woonpolitiek van een grote centrumstad. Het is tegelijk een duurzaam project, waarbij we voluit de kaart hebben getrokken van hernieuwbare energie.“

De appartementen worden verwarmd en gekoeld met een geothermische warmtepomp. Door de combinatie met vloerverwarming verwarmen de bewoners straks ook op lage temperatuur. Dat zorgt voor extra energiewinst.

“Dit is het eerste gasloze woonproject van die omvang dat we bouwen in de regio. Begin 2024 willen we de eerste bewoners verwelkomen.”

Karsten Foekens, CEO Danneels

Al 60% verkocht

Meer dan 60% van de appartementen is verkocht. Ook de toekomstige bewoners konden tijdens de meiboomviering al even genieten van het fantastische uitzicht dat op hen wacht. “Het is indrukwekkend om hier rond te lopen. Je krijgt een mooi idee van hoe het er uit zal zien en je voelt aan alles dat hier kwalitatief werk wordt geleverd. We kijken er naar uit.”

Waardevol groen

Karsten Foekens: “In de buurt zijn al enkele appartementsgebouwen met 8 bouwlagen. Maar die dateren uit de jaren 70-80. De nieuwe gebouwen van Vives Hogeschool zetten de publieke vernieuwing in en onze Queen’s Tower zorgt nu ook voor een opvallende modernisering van het residentiële karakter van deze omgeving.”

Als alles volgens planning verloopt, nemen de eerste bewoners begin 2024 hun intrek. De omgevingsaanleg is later dat voorjaar gepland. Queen’s Tower zal zich perfect integreren in de groene omgeving. De grote ramen weerspiegelen de wuivende boomkruinen en de houten gevelbekleding harmonieert met de vele boomstammen rond het gebouw. 

Karsten Foekens: “Ook de meiboom krijgt een plekje in de tuin. Olijfbomen worden geassocieerd met kracht, overwinning en een positieve toekomst. Onze meiboom staat symbool voor de werkkracht van onze aannemers en de overwinning die we samen geboekt hebben met een vlekkeloze realisatie van de ruwbouw.”

QT
Meer weten over Queen's Tower?