Nieuwe woonbuurt op grond waar Engsbergen is ontstaan

Tessenderlo krijgt 90 nieuwe woningen

In het hartje van Engsbergen, deelgemeente van Tessenderlo, komt de komende jaren een gloednieuwe woonbuurt met ruimte voor 90 halfopen, gesloten en open bebouwingen. De realisatie van projectontwikkelaar Danneels uit Duffel wordt uitgevoerd in vier fasen.

Momenteel gaf de gemeenten al een vergunning voor 24 bouwrijpe gronden en 15 geschakelde woningen op de site. Danneels staat in voor de infrastructuurwerken en de aanleg van de groenzones in de nieuwe woonbuurt. Daar werd in een eerste fase ruim 1,6 mio euro voor uitgetrokken.

Verkaveling Tessenderlo

De eerste nederzetting van Engsbergen 

Dit nieuwe woonproject komt op de locatie waar volgens archeologisch onderzoek vermoedelijk de eerste nederzettingen van Engsbergen zijn gebouwd in de vroege 16de eeuw.

Het nieuwe grootschalige woonproject in Tessenderlo komt op de braakliggende weiden langs de Lindenstraat in deelgemeente Engsbergen. Op basis van de goedgekeurde plannen worden 90 woonentiteiten voorzien in het binnengebied tussen de Lindenstraat, de Sparrenweg en de Engsbergseweg, een terrein van ongeveer 5ha.

Projectontwikkelaar Danneels liet er de voorbije maanden voor € 70.000 aan archeologische onderzoeken uitvoeren. Daarbij vonden de archeologen en experten van J. Verrijckt uit Beerse waardevolle resten van enkele postalboerderijen en zeven waterputten uit de 16de eeuw.

Deze maken deel uit van één van de eerste nederzettingen waaruit de gemeente Engsbergen is ontstaan. De waardevolle vondsten werden vakkundig geborgen. Net op deze plek krijgt Engsbergen straks dus een nieuwe ‘nederzetting’, naar hedendaagse normen.

Werken gestart in de zomer van 2021 met respect voor bestaande natuurelementen

De eerste werken van dit nieuwe woonproject gingen van start in de zomer van 2021. In een eerste fase zal projectontwikkelaar Danneels alle infrastructuurwerken, nutsleidings- en wegeniswerken uitvoeren. Ook de vele groenzones in deze nieuwe woonbuurt worden voorbereid.

De gemeente Tessenderlo reikte een vergunning uit voor de verkaveling van 24 gronden voor verkoop zonder bouwverplichting en 15 nieuwe woningen. Voor de ontwikkeling van deze nieuwe verkaveling werkte Danneels heel nauw samen met de gemeente Tessenderlo, de stedenbouwkundige dienst en de dienst omgeving.

“Bij de realisatie van onze plannen was er bijna voortdurend overleg met de stedenbouwkundige ambtenaren, ons eigen studiebureau Arcadis en de mensen van natuurbeheer. Hun adviezen hebben we telkens meegenomen.

Voor ons was het cruciaal om een aangename nieuwe leefomgeving te ontwikkelen, met respect voor het groen, de bestaande beekvallei, de houtwand van zwarte els en de aanwezige knotwilgen in het landschap. We hebben eigenlijk het hele project gebaseerd op deze elementen."

Mathieu Descamps, Danneels Duffel

Het project krijgt een ontsluiting op de Engsbergseweg en een zachte verbinding met de Lindenstraat. De eerste 24 bouwrijpe loten zijn geschikt voor open en halfopen bebouwingen en hebben een oppervlakte tussen de 357 m² en 1.010 m². Deze gronden werden verkocht zonder de verplichting om met Danneels te bouwen.

Op een centraal perceel in de site komen 15 projectwoningen in schakelbouw. In de hele buurt komen een groot aantal groenzones, een centraal park, speelzones en wadi’s. De kosten voor de volledige realisatie werden geraamd op ruim 1,6 miljoen euro aan infrastructuurwerken.

“Net om die reden is er bijzonder veel aandacht besteed aan een goeie waterhuishouding bij dit project. Het aanwezige regenwater wordt zoveel mogelijk ter plaatste vastgehouden dit door het water zoveel mogelijk te laten infiltreren en te bufferen op eigen terrein. Op die manier wordt zowel de projectzone als de omgeving beschermd tegen hevige regenval.”

Mathieu Descamps, Danneels Duffel
verkaveling Engsbergen

Drievoudige fasering de komende 10 jaar

In samenspraak met de gemeente Tessenderlo zullen de komende jaren nog drie ontwikkelingsfasen volgen. Het hele project zal uiteindelijk goed zijn voor 90 woonentiteiten in een gemengde vorm. De uiteindelijke realisatie moet voltooid zijn tegen 2030.

Engsbergen heeft heel wat troeven om een jonge bevolking aan te trekken. Het nieuwe woongebied is makkelijk bereikbaar en heeft heel wat voorzieningen dichtbij. Je hebt er diverse handelszaken, er is een basisschool en er zijn sportvelden en een cultuurcentrum in de buurt.

 

Interesse in deze woonlocatie?

De eerste verkoopfase is inmiddels helemaal uitverkocht. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de volgende fases in dit project.