Arsenaalsite Gent: Danneels, Group Monument en Quva gaan voor breed gedragen ontwikkeling

We nemen tijd voor de realisatie van dit nieuw stedelijk knooppunt

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Danneels en gespecialiseerde bouw- en vastgoedgroep Group Monument hebben samen met investeringsmaatschappij Quva de bekende Arsenaalsite in Gent gekocht. De oudste centrale spoorwegwerkplaats van Vlaanderen zal door de nieuwe eigenaars op termijn worden opgewaardeerd tot een nieuw innovatief, verweven stadsdeel van Gent met een evenwichtige mix van woon-, werk- en recreatiemogelijkheden.

“We zijn trots dat we deze unieke locatie een waardevolle herbestemming kunnen geven, met respect voor het industrieel erfgoed en oog voor de waarde en noden van de ruime omgeving”, accentueren de kopers. De verkoop van de Arsenaalsite werd toegewezen na drie biedingsrondes met diverse kandidaat-ontwikkelaars. “We zullen nu in alle rust en sereniteit in dialoog gaan met alle betrokken partijen om van de site een unieke stadsontwikkeling te maken met meerwaarde voor iedereen.”

Arsenaalsite Gent

Historische industriële site van 13 ha.

Op de voormalige centrale werkplaats van de NMBS in de wijk Moscou – Vogelhoek werden meer dan 100 jaar lang stoomlocomotieven hersteld. Sinds de spoorwegen in 2019 verhuisden naar Melle lag de site in Gentbrugge er verlaten en verloederd bij. Toen de NMBS begin dit jaar besloot om de 13 hectare van de hand te doen, was de interesse bij Group Monument, Quva en Danneels meteen gewekt. “Zowel Danneels als Group Monument realiseerden eerder al projecten met of op gronden van de NMBS. De specifieke gemengde invulling van deze site, met o.a. historische industriële gebouwen en ruimte voor nieuwe woonontwikkeling bracht ons samen, omdat we met onze jarenlange expertise en ervaring elkaar kunnen versterken in een harmonieuze realisatie van dit project,” vertelt Karsten Foekens, CEO van Danneels. “Met Quva stapte ook een investeringsmaatschappij in, die inzet op duurzame langetermijnengagementen.”

Grondige aanpak voor een breed maatschappelijk gedragen ontwikkeling

De nieuwe eigenaars zijn zich er van bewust dat de projectsite zich kan ontwikkelen tot een belangrijk stedelijk knooppunt dat mensen uit de stad en stadsrand verbindt en samenbrengt. De gronden liggen op een strategische locatie, dicht bij de E17 en de N9 en zijn perfect bereikbaar met het openbaar vervoer.

Op de oude werkplaats staat een aanzienlijk deel geklasseerde gebouwen die gerenoveerd en herbestemd moeten worden. Andere delen zullen plaats maken voor nieuwbouw. “Restoring the Glory! Met Group Monument staan we garant voor een stijl- en karaktervolle realisatie van complexe nieuwbouwprojecten in combinatie met restauratie- en renovatiewerken. Het ontwikkelen van de site in combinatie met het herbestemmen van het waardevol erfgoed maakte dit project ook voor ons tot een aantrekkelijke uitdaging,” zegt Pieter De Poorter, Gedelegeerd Bestuurder van Group Monument.

“Daarnaast pleiten we ook én uiteraard voor een grondige, doordachte aanpak van deze Arsenaalsite. We willen dat dit een breed gedragen stadsvernieuwing wordt met woon- en werkfaciliteiten en een belangrijk sociaal, cultureel en economisch weefsel voor Gent en omgeving.”
 

Karsten Foekens: "Een project waarin alle aspecten van het leven verweven zitten."

Karsten Foekens: “De stad Gent heeft in zijn ontwikkeling immers een aanzienlijk tekort aan kwalitatieve woongelegenheden. Daar is iedereen het over eens. De vernieuwde Arsenaalsite moet daarom plaats bieden aan een voldoende gevarieerd aanbod van gemengde woonvormen van diverse typologieën.”

De West-Vlaamse ondernemers willen bij de realisatie niet overhaast te werk gaan. De stad Gent en de NMBS stelden eerder al met Revive een concessiehouder aan die tot eind 2025 een tijdelijke invulling zal geven aan ‘Het Arsenaal’. Intussen zetten de nieuwe eigenaars een voorbereidings- en realisatietraject op.

“Daarbij willen we in alle sereniteit aan de slag gaan,” besluit Jan Nelissen CEO van Quva. “We zijn ondernemers die met mensen aan tafel gaan en zoeken naar de grootste gemene delers voor alle betrokken partijen. We hebben daarvoor ook de tijd, aangezien er een tijdelijke ontwikkeling is. We bereiden het hele project in alle rust voor, met de participatie van alle belanghebbenden en respect voor elke stap in het traject.”

“We willen tenslotte zelf fier kunnen zijn op de realisatie van een project waarin alle aspecten van het leven verweven zitten.”