Eerste spadesteek voor laatste woningen op stadsverkaveling Goed te Bouvekerke

KORTRIJK – Op dinsdag 28 juni 2022 werd het startschot gegeven voor de realisatie van de laatste fase van Goed te Bouvekerke. Meer dan 25 jaar na de allereerste plannen is het project op Hoog Kortrijk uitgegroeid tot een aangename en aantrekkelijke stadsverkaveling, die straks gefinaliseerd wordt.

Goed te Bouvekerke is een moderne stedelijke ontwikkeling van 3 hectare langs de Ambassadeur Baertlaan op Hoog Kortrijk. De jonge woonbuurt ligt vlak bij de Universiteit en sportcomplex Lange Munte, op nauwelijks 2 km van het stadscentrum. Met de opritten van de R8 en E17 in de buurt rij je snel en vlot overal heen. De uitstekende ligging was één van de redenen voor de enorme interesse toen in 1997 de eerste plannen voor de verkaveling vormkregen. Intussen zijn de 30 loten voor vrijstaande woningen bebouwd en zijn ook 6 halfopen woningen. Met de bouw van 22 gesloten woningen is de finale fase van dit project aangebroken. Stad Kortrijk, die eigenaar is van de gronden, schreef vorig jaar een procedure uit voor kandidaatstelling van opstalrecht voor de laatste percelen in Bouvekerke. Op basis van diverse criteria zoals offerte, plannen, haalbaarheid, realisatietermijn, duurzaamheid en de kwalitatieve invulling werd het project toegewezen aan Danneels.

Integraal duurzaam bouwen voor jonge Kortrijkse gezinnen

Danneels begint dit najaar nog aan de gefaseerde bouw van 22 geschakelde woningen, verdeeld over vier bouwblokken. Die vier entiteiten bestaan uit diverse bouwtypes en hebben een hellend of plat dak, 3 of 4 slaapkamers en 1 of 2 badkamers. De perceeloppervlaktes variëren tussen de 240m² en 275m² en je hebt er een volledig afgewerkte woning vanaf €339.500, exclusief kosten. Bij elk huis hoort ook een open carport in staal én een aansluitende fiets- en tuinberging, die gegroepeerd worden in parkeerhavens. Eind augustus al start Danneels met de bouw van de eerste 16 woningen.
“We hebben gekozen voor een integrale, duurzame aanpak met een maximale integratie van de woningen in de bestaande omgeving,” verklaart Tine Cardoen, COO bij Danneels, het plan van aanpak. “We sluiten aan op de bestaande wegenis en terreinindeling en kiezen voor doorzonwoningen, waarbij de leefruimtes zowel uitkijken op de Ambassadeur Baertlaan/Schaapsdreef als op de achterliggende, zongerichte tuinen. We halen de carports en bergingen uit de beschermde woonvolumes en brengen ze samen in zones tussen de 4 woonunits. Zo krijg je praktische, compacte maar tegelijk ruime bouwvolumes en een optimaal gebruik van het terrein, met respect voor privédomein en openbaar groen.”
Schepen Maddens rekent er op dat deze woningen straks opnieuw veel jonge gezinnen naar Kortrijk zullen lokken.  “Zij krijgen hier de mogelijkheid om eigenaar te worden van een kwalitatieve sleutel-op-de-deurwoning. In de eerdere fasen bleek de gemiddelde leeftijd van de eigenaars tussen de 23 en 34 jaar te liggen. Het waren hoofdzakelijk Kortrijkse gezinnen die er hun eerste eigendom kochten. Een minderheid kwam uit de omliggende gemeenten.”

Danneels start deze week met de verkoop van het project. De geschakelde woningen worden eenvoudige, praktische volumes met twee bouwlagen in een tijdloze, functionele architectuur. “De speelse variatie in bouwmaterialen, gevelaccenten, raampartijen en verschuivingen van de verdiepingsvolumes zorgen voor een aantrekkelijk straatbeeld,” besluit Tine Cardoen van Danneels. “Ook de voortuinen zullen mooi worden afgewerkt met een wandelpad en een lage haag die het straatritme volgt.”

 

 

Download het persbericht (pdf)