Danneels zorgt voor nieuw speelplein op woonproject in Lievegem

De jeugd van Lievegem heeft er een speelterrein bij. Aan de Kuitenberg openden burgemeester Kim Martens en schepen van jeugd en speelpleinen Caroline Fredrick een groenzone van 720m². Op dit grasveld staan o.a. een speeltoren met glijbaan, evenwichtstoestellen en een picknickbank.

Het speelplein maakt deel uit van een nieuw woonproject met 31 nieuwbouwwoningen van projectontwikkelaar Danneels. “Het was onze bedoeling om de kinderen in deze buurt een veilige, uitdagende plek aan te bieden om buiten te spelen,” zeggen het gemeentebestuur en de projectontwikkelaar. De (groot-) ouders kunnen er ook een balletje gooien op de petanquebaan.

Opening nieuwe speeltuin in Lievegem

Of de paasklokken er straks ook overvliegen is nog een groot vraagteken, maar voor de kinderen van de Kuitenberg en Neringen in Lievegem viel er in elk geval al een vroeg paasgeschenk uit de lucht. Net voor het paasweekend kregen ze een gloednieuw speelplein in hun achtertuin. In het hartje van de nieuwe woonbuurt legde projectontwikkelaar Danneels een leuke groenzone aan, 36 meter lang en 20 meter breed.

Het pleintje werd ingezaaid met speelgras, voorzien van een aantal jonge boompjes én net voor de paasvakantie kwamen er ook een aantal speeltuigen bij. De Brugse projectontwikkelaar zorgde voor de financiering en de realisatie, de dienst jeugd van de gemeente Lievegem mocht de toestellen selecteren.


Duurzame, veilige speeltuigen

schepen van jeugd Caroline Fredrick: “We kozen vanzelfsprekend voor duurzame, natuurlijke speeltoestellen in Robinia-hout. Dat is een Noord-Amerikaanse houtsoort met grillige vormen. Dat oogt speels en leuk. Bovendien is het elastisch, taai en slijtvast. Daarom leent het zich uitstekend voor onderhoudsarme en vandalisme bestendige speelomgevingen."

Het speelpleintje in Neringen kreeg een speeltoren met glijbaan, drie evenwichtstoestellen, steltpalen met verschillende hoogtes en een picknickbank. Op de hoek van het plein werd ook een petanqueveld aangelegd. Alles samen goed voor een investering van € 50.000.
 

Sociaal contact tussen buurtbewoners aanmoedigen

Het woonproject op de Kuitenberg is daarmee helemaal afgerond. Begin 2019 startte Danneels er met de eerste grond- en infrastructuurwerken. Een klein jaar later begon de bouw van de eerste woningen en in de herfst van vorig jaar verhuisden de laatste eigenaars naar hun nieuwe thuis in Lievegem. Nu wonen er 31 gezinnen. Wie het woonproject binnenrijdt, ontdekt er een leuke combinatie van moderne woningen met plat dak en ruime huizen in een hedendaags landelijke architectuur. In deze woonbuurt passeert enkel plaatselijk verkeer en dat verhoogt ook de algemene veiligheid voor de kinderen.
 


 

Burgemeester Kim Martens: “Deze nieuwe woonkern ligt echt aan de rand van onze gemeente en dan is het fijn dat we onze nieuwe inwoners dit kunnen aanbieden. Hier wonen veel jonge gezinnen of grootouders die vaak ook kleinkinderen over de vloer krijgen. Deze groenzone moet een uitdagende, veilige speelplek worden voor de kleinsten uit de buurt, maar tegelijk een ontmoetingsplaats voor alle omwonenden. We hopen dat buurtbewoners hier gezellige petanque-avonden houden, een wijkaperitief organiseren of op een mooie zomeravond  gezellig samen zitten.”

Ook projectontwikkelaar Danneels hoopt dat deze plek de sociale interactie stimuleert. De tijd dat een projectontwikkelaar elk stukje grond zo vol mogelijk wil bouwen, is al lang voorbij.
 

Tine Cardoen, COO Danneels: “Met Danneels creëren we vooral kwalitatieve woonomgevingen op aantrekkelijke locaties, waarbij we veel aandacht besteden aan de open publieke ruimte, een optimale waterhuishouding en zachte verbindingen voor voetgangers en fietsers. De kwaliteit, het uitzicht en de indeling van de woning zijn vanzelfsprekend enorm belangrijk voor mensen, maar we stellen vast dat ook de aangename omgeving hun keuze mee bepaalt. Een speelplein en groenzone zoals op Kuitenberg, waar kinderen zorgeloos kunnen ravotten en mensen elkaar kunnen ontmoeten, maakt iedereen een paar procentjes gelukkiger.”


Tijdens de officiële opening van het speelplein werden de buurtbewoners en alle aanwezigen getrakteerd op een lekker aperitief, Luikse wafels en ijsjes.