Arsenaalsite Gent: Danneels, Group Monument en Quva gaan voor breed gedragen ontwikkeling

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Danneels en gespecialiseerde bouw- en vastgoedgroep Group Monument hebben samen met investeringsmaatschappij Quva de bekende Arsenaalsite in Gent gekocht. De oudste centrale spoorwegwerkplaats van Vlaanderen zal door de nieuwe eigenaars op termijn worden opgewaardeerd tot een nieuw innovatief, verweven stadsdeel van Gent met een evenwichtige mix van woon-, werk- en recreatiemogelijkheden.

“We zijn trots dat we deze unieke locatie een waardevolle herbestemming kunnen geven, met respect voor het industrieel erfgoed en oog voor de waarde en noden van de ruime omgeving”, accentueren de kopers. De verkoop van de Arsenaalsite werd toegewezen na drie biedingsrondes met diverse kandidaat-ontwikkelaars. “We zullen nu in alle rust en sereniteit in dialoog gaan met alle betrokken partijen om van de site een unieke stadsontwikkeling te maken met meerwaarde voor iedereen.”

Historische industriële site van 13 ha.

Op de voormalige centrale werkplaats van de NMBS in de wijk Moscou – Vogelhoek werden meer dan 100 jaar lang stoomlocomotieven hersteld. Sinds de spoorwegen in 2019 verhuisden naar Melle lag de site in Gentbrugge er verlaten en verloederd bij. Toen de NMBS begin dit jaar besloot om de 13 hectare van de hand te doen, was de interesse bij Group MonumentQuva en Danneels meteen gewekt. “Zowel Danneels als Group Monument realiseerden eerder al projecten met of op gronden van de NMBS. De specifieke gemengde invulling van deze site, met o.a. historische industriële gebouwen en ruimte voor nieuwe woonontwikkeling bracht ons samen, omdat we met onze jarenlange expertise en ervaring elkaar kunnen versterken in een harmonieuze realisatie van dit project,” vertelt Karsten Foekens, CEO van Danneels. “Met Quva stapte ook een investeringsmaatschappij in, die inzet op duurzame langetermijnengagementen.”

Grondige aanpak voor een breed maatschappelijk gedragen ontwikkeling

De nieuwe eigenaars zijn zich er van bewust dat de projectsite zich kan ontwikkelen tot een belangrijk stedelijk knooppunt dat mensen uit de stad en stadsrand verbindt en samenbrengt. De gronden liggen op een strategische locatie, dicht bij de E17 en de N9 en zijn perfect bereikbaar met het openbaar vervoer.

Op de oude werkplaats staat een aanzienlijk deel geklasseerde gebouwen die gerenoveerd en herbestemd moeten worden. Andere delen zullen plaats maken voor nieuwbouw. “Restoring the Glory! Met Group Monument staan we garant voor een stijl- en karaktervolle realisatie van complexe nieuwbouwprojecten in combinatie met restauratie- en renovatiewerken. Het ontwikkelen van de site in combinatie met het herbestemmen van het waardevol erfgoed maakte dit project ook voor ons tot een aantrekkelijke uitdaging,” zegt Pieter De Poorter, Gedelegeerd Bestuurder van Group Monument.

“Daarnaast pleiten we ook én uiteraard voor een grondige, doordachte aanpak van deze Arsenaalsite. We willen dat dit een breed gedragen stadsvernieuwing wordt met woon- en werkfaciliteiten en een belangrijk sociaal, cultureel en economisch weefsel voor Gent en omgeving.”