We ervaren weer meer zekerheid en interesse bij wie wil bouwen.

Karsten Foekens, CEO bij Danneels, ziet in prijs- en rentestabilisatie optimisme voor de bouwsector

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 gingen de energieprijzen door het dak. Een nieuwe reeks prijsstijgingen van de grondstoffen was het gevolg. Bouwmaterialen werden vaak tot een kwart duurder. “Maar de piek is wellicht voorbij,” zo ervaart Karsten Foekens, CEO bij Danneels. “De prijsindex van hout en staal daalt al en we verwachten dat dit weldra ook voelbaar zal zijn in ons aankoopbeleid. Ook al fluctueert de langetermijnrente nog, toch groeit het vertrouwen bij de kandidaat-bouwheer opnieuw om dit najaar toch te blijven investeren in een eigen woning.”

Het voorbije halfjaar werden de internationale handelsstromen grondig verstoord. Productieketens vielen stil door een gebrek aan grondstoffen of transportproblemen. Het hele leven is duurder geworden, de economie kreunt onder de inflatie en de consument verliest aan koopkracht. “En toch zien we weer voldoende tekenen voor voorzichtig optimisme,” meent Karsten.

Stagnatie en zelfs lichte daling in prijzen van grondstoffen

“We merken bij Danneels duidelijk dat we de bouwkost weer iets meer onder controle krijgen. Vooral bij de grond- en infrastructuurwerken en de ruwbouw is dat gelukkig al het geval. Tijdens de voorbije maanden waren alle kosten flink gestegen, maar we hebben geen projecten stilgelegd. We bleven bouwen, rekenden niets door aan de klant en vertrouwden erop dat de markt zou stabiliseren. Dat lijkt nu ook te gebeuren. En we rekenen er op dat ook de rest van de bouwkosten zullen volgen.

De prijs van hout en staal stond een paar maanden geleden nog op recordhoogte. Die enorme stijging wordt nu wat weggevlakt. Wereldwijd zakken de prijzen, ook al liggen die nog steeds veel hoger dan voor de corona-pandemie. De staalprijsindex schoot in februari 2022 extreem omhoog, maar zit intussen stilaan opnieuw op het niveau van augustus 2021.

“Voor onze leveranciers van deuren, ramen en poorten is het goed nieuws. De materialen zijn ook weer meer beschikbaar, omdat er alternatieve aanvoermogelijkheden gevonden zijn voor de Russische en Oekraïense markt. Voldoende voorraden doen de prijzen in eerste instantie stagneren en straks ongetwijfeld ook weer dalen. En dat komt finaal dus ook onze klant ten goede.”

De maandelijkse conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw wees erop dat in mei 2022 nog 95% van de aannemers duidelijke prijsstijgingen vaststelde, intussen is dat minder dan 85% geworden. “We vermoeden dat die trend zich doorzet.”

Langetermijnrente nog onstabiel, wat met jouw hypothecair krediet?

Wie de voorbije jaren een woonkrediet afsloot, kon genieten van een extreem lage rente die varieerde tussen de 1 en 2%. Leningen waren spotgoedkoop. We zouden haast vergeten hoe uitzonderlijk deze situatie was. Sinds begin dit jaar echter zijn de marktrentes fors opgelopen en dus is ook het woonkrediet gestegen tot een 'normaler’ niveau. We zitten nu op een rente van rond de 3%, zoals pakweg 10 jaar geleden. Maar de markt blijft bijzonder volatiel. De afgelopen maanden was er zelfs even een daling. Het blijft moeilijk te voorspellen wat de economische toekomst brengt.

Karsten Foekens: “We verwachten dat de markt nog even blijft schommelen. En als we realistisch zijn, weten we dat een hypotheekrente van 3% eigenlijk gezond is voor de economie van ons land. Dat beseffen onze klanten duidelijk ook, want we stellen vast dat zij opnieuw voldoende vertrouwen hebben om een krediet af te sluiten met een mooie looptijd aan een gezonde rentevoet.”

Consument zoekt opnieuw goedgelegen, kwalitatieve woning

“We blijven dan ook inzetten op een sterk kwalitatief aanbod en luisteren naar wat de mensen echt willen. Een aantrekkelijke thuis, met voldoende functionele ruimte in én om de woning. We willen in een aangename omgeving wonen, leven en mensen ontvangen op een plek die ook makkelijk bereikbaar is. We voelen dat dit blijft aanslaan bij zowel bewoners als bij investeerders die in vastgoed willen beleggen.” 

 

 

Werk maken van jouw woondroom?

Bekijk ons aanbod in jouw regio.