Tijdelijke btw-verlaging voor hernieuwbare energiebronnen bij nieuwbouw

Tot eind 2023 betaal je bij nieuwe woningen 6% btw voor zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen in plaats van 21%. Lees hier hoe jij er van kan genieten.  

De voorbije maanden schoot onze energiefactuur pijlsnel de hoogte in. De overheid nam met een energieakkoord maatregelen om gezinnen en alleenstaanden financieel te ondersteunen en wonen energiezuiniger te maken.

Één van die maatregelen is een tijdelijke btw-verlaging voor hernieuwbare energiebronnen bij nieuwe woningen. Nog tot eind 2023 kan je zo zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler in jouw nieuwbouwwoning installeren aan een btw-tarief van 6%.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Dankzij deze stimulans kan je jouw energiezuinige nieuwbouwwoning nog beter voorbereiden op de energietransitie van fossiele brandstoffen naar milieuvriendelijkere systemen. Er zijn wel enkele voorwaarden:

  • De installatie moet dienen om jouw nieuwbouwwoning of woning jonger dan 10 jaar te verwarmen, niet voor de verwarming van bijvoorbeeld zwembaden of sauna.
  • Het 6%- tarief geldt niet voor de systemen die de warmte verspreiden zoals radiatoren of vloerverwarming. Er wordt geen onderscheid gemaakt in type boilers of warmtepompen. Ook de bijkomende werkzaamheden, zoals het klaarmaken van de werf en de technische installatie worden in rekening genomen.
  • De woning waar de installatie gebeurt, moet voor minstens 51% als privéwoning worden gebruikt.
  • De voorwaarden en het verlaagd tarief moeten duidelijk op de factuur worden vermeld.
  • De installatie moet aan de eindgebruiker worden gefactureerd. Concreet bezorgen wij onze klanten voor deze onderdelen een aparte facturatie.

Conclusie?

De verlaging van de btw op hernieuwbare energiebronnen voor nieuwe en jonge woningen geeft je als bouwheer net iets meer ademruimte om jouw nieuwe woning nog beter te kunnen voorbereiden op de energietransitie.

Bouwen aan 6%-btw via sloop en heropbouw?

Eerder verlaagde de federale regering al het btw-tarief van 21% voor nieuwbouw naar 6% in het geval van sloop en heropbouw. Lees er hier meer over.

Werk maken van jouw woondroom?

Bekijk ons aanbod in jouw regio.