Een assistentiewoning als slimme koop of verstandige investering?

Residentie De Wondel in Wondelgem

Begin oktober presenteerde de stad Gent een uitzonderlijke publiek-private samenwerking met externe partners voor de realisatie van 35 erkende assistentiewoningen in het groene hart van deelgemeente Wondelgem. Uniek gelegen in een regio die nood had aan deze vorm van levensloopbestendig wonen. Voor Wondelgemnaars of mensen uit de buurt was er geen enkele mogelijkheid om in eigen regio op oudere leeftijd zelfstandig en aangepast te wonen. 

De twee infoavonden over dit nieuwe woonproject, Residentie De Wondel, waren meteen - met respect voor de geldende coronamaatregelen - volzet. Blijkbaar vinden mensen een assistentiewoning anno 2020 duidelijk een slimme aankoop of een verstandige investering. Maar waarom?

Assistentiewoningen in Wondelgem Danneels

Wat is een erkende assistentiewoning nu precies?

In een assistentiewoning wonen senioren 100% zelfstandig. In Residentie De Wondel is dat in een moderne, knusse en kwalitatief luxueuze flat met 1 of 2 slaapkamers. Alleen is de flat aangepast om extra veilig te zijn.

Er zijn weinig of geen drempels of trappen. Het toilet en de douche zijn voorzien van handgrepen, er is een oproepsysteem voor hulp en door het aanpalende woonzorgcentrum is er een uitstekende dienstverlening en 24/7 noodzorg voorzien.

Naast deze private gedeelten heeft elke woonentiteit in Residentie De Wondel nog een ontmoetingsruimte voor de bewoners en bezoekers, een ondergrondse garage met lift, mooie terrassen en een parktuin.

Kortom, je woont er autonoom, met alle comfort. Geen zorgen meer om het onderhoud van jouw veel te grote huis. Geen hulp nodig van kinderen of vrienden. Integendeel, je leeft op in een nieuwe omgeving met andere mensen van jouw eigen leeftijd. 

‘Erkende’ assistentiewoningen, zoals in Residentie De Wondel, moeten trouwens aan alle normen voldoen die de Vlaamse overheid voorschrijft. Een uitstekende dienstverlening op maat is er daar maar één van.

Waarom een assistentiewoning kopen om er te gaan wonen?

Ben je 65+ of nader je die leeftijd en denk je stilaan aan een veilige woonst, waar je op een fijne en zorgeloze manier kan genieten van een welverdiende rust na een drukke loopbaan, dan is het kopen van een assistentieflat in Residentie De Wondel een uitstekende keuze.

Los van alle praktische voordelen en de zorg- en dienstverlening die het dagelijkse leven makkelijker maken, is het financieel een interessante belegging.

 • Je wordt en blijft altijd eigenaar van een onroerend goed, net zoals je een gewone flat zou kopen in een appartementsgebouw.
 • Je koopt in volle eigendom, wat perspectieven biedt voor een goeie successieplanning.
 • Er moet een notariële akte worden opgemaakt. Je betaalt registratierechten, maar volgens de huidige wetgeving geldt een vrijstelling van onroerende voorheffing (grondlasten) en je geniet een verlaagd btw-tarief (12% ipv 21%).
 • Net zoals bij elk ander vastgoed zal de waarde van jouw assistentieflat stijgen om diverse redenen (uitstekende ligging, schaarste in de regio, kwalitatieve flat). De meerwaarde blijft volledig voor jou en/of jouw kinderen.
 • De assistentieflats in Residentie De Wondel zijn betaalbaar: vanaf € 234.000 (excl. kosten uit punt 3)
 • Door de kwaliteit van zowel de materialen als de dienstverlening en algemene infrastructuur ben je er zeker van dat jouw assistentieflat tijdloos modern blijft.
 • Sociale meerwaarde. Je woont zelfstandig, maar toch niet alleen. Je kan maximaal genieten van jouw vrijheid en een uitstekende levenskwaliteit tot op latere leeftijd.
 • Je bent eigenaar van een privatief deel en een deel van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijgevolg zit je in de vereniging van de mede-eigenaars die over het onderhoud en de investeringen in de gemeenschappelijke delen beslist.
Assistentiewoning Wondelgem

Een assistentiewoning als investering?

Maar misschien ben je helemaal zelf nog niet aan een assistentiewoning toe. Dan nog kan een zorgflat een interessante belegging zijn als opbrengsteigendom. Spaarboekjes zijn hun waarde helemaal verloren en op de beurs riskeer je ook verlies.

Vastgoed is dus nog altijd een zekere, veilige investering. De prijzen blijven stijgen. Je haalt een mooi rendement uit jouw huuropbrengst en tegelijk omzeil je een ellenlange wachtlijst bij de zorgbeheerders, zodat je later zorgeloos jouw intrek in de assistentieflat kunt nemen.
 
Investeren in assistentiewoningen biedt een aantal interessante fiscale en sociale voordelen:

 • Je blijft altijd eigenaar van een onroerend goed, net zoals je een gewone flat zou kopen in een appartementsgebouw.
 • Je betaalt geen grondlasten, door de vrijstelling van onroerende voorheffing.
 • Je koopt een eigendom aan een verlaagd BTW-tarief van 12% op de constructiewaarde (ipv 21%).
 • Door de grote vraag in de regio Gent/Wondelgem, een dichtbevolkt en snel vergrijzend gebied en een aantrekkelijke ligging in het groene kasteelpark in hartje Wondelge), ben je op lange termijn altijd zeker van een meerwaarde van jouw vastgoed.
 • Je geniet een correct, marktconform rendement door de uitstekende kwaliteit van de zorgflats in Residentie De Wondel, de hoge vraag naar huurmogelijkheden en de uitgebreide zorg- en dienstverlening door het aanpalende Woonzorgcentrum.
 • Met een ervaren beheersinstantie AWPro heb je een kwalitatief sterke uitbater, die mee zorgt voor een vlotte verhuring van jouw assistentieflat. Zij zorgen hierbij voor een prima dienstverlening bij de opmaak van alle contracten, herstellingen én eventueel ook het algemene onderhoud van jouw opbrengsteigendom.
 • Wil je later zelf de assistentiewoning betrekken, dan zeg je de huurder met een beperkte opzegtermijn op en kan je zelf volop genieten van jouw eigendom.

Conclusie?

Je merkt het. Investeren in een assistentiewoning als bewoner of als belegger kan absoluut een slimme zet zijn.

Residentie De Wondel is een sterk kwalitatief, duurzaam project op een uitstekende locatie. Met een ervaren uitbater en de steun van de stad Gent is dit project een garantie op slim en zorgeloos samenwonen met respect voor de bewoners/eigenaars en een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Assisentiewoningen Gent
Meer weten?

Neem een kijkje op de website van Residentie De Wondel.