Investeren in een tweede woning: waar moet je op letten?

Investeren in vastgoed, meestal in een tweede woning, is momenteel een goede keuze om je geld te laten renderen. Je spaarboekje brengt de dag van vandaag niets meer op. Het ziet er ook niet naar uit dat de spaarrente snel zal stijgen. Blijft beleggen in vastgoed een van de meest rendabele investeringen? Is het dus de juiste manier om je spaarcenten toch iets te laten opbrengen? Je investeert in de toekomst maar er komen allemaal zaken bij kijken. Danneels licht het je toe.

Je doet er beter aan een woonkrediet af te sluiten dan het aankoopbedrag in één beweging op te hoesten. Je spreidt er de aankoopkosten mee, profiteert van voordelige rentetarieven en doet er ook fiscaal voordeel mee.


Voordelen investering vastgoed

Wist je dat een op de vijf woningen wordt verhuurd? Een woning verhuren is nog fiscaal voordeliger dan wanneer je er zelf in woont. Bovendien worden de huurprijzen ieder jaar opnieuw geïndexeerd. In 2018 lag de gemiddelde huurprijs op 614,11 euro. Op jaarbasis schommelt het rendement tussen de 3 tot 5%, alhoewel dit moeilijk precies te voorspellen is. Hierdoor ontstaat dus een groeiend inkomen dat ver vooruit ligt op de inflatie. De fiscus zal je tweemaal zien opduiken: je betaalt het kadastraal inkomen en op de huurinkomsten wordt een belasting geheven. 

Je kan je huis altijd opnieuw verkopen achteraf. Laten we even kijken naar de voorbije decennia. Als we de trend mogen geloven, dan zal de waarde van vastgoed ook de komende decennia blijven stijgen. De wereldpopulatie blijft maar toenemen. Het wordt alsmaar duidelijker dat je grond niet zo gemakkelijk kunt creëren. Het aanbod zal gelijk blijven, terwijl de vraag naar woningen dus zal toenemen. Een fantastische voedingsbodem voor een investering, toch?  

Een heerst een dubbel effect. Als vastgoedbelegger verdien je zo dus niet alleen aan je huur, maar ook aan de winst bij verkoop van de woning. Wat is de belangrijkste reden voor vastgoedbeleggers om te beleggen in vastgoed? Uiteraard, winst bij verkoop als je huis meer waard is dan bij de aankoop.

De interesten van het hypothecaire krediet zijn fiscaal aftrekbaar van het totaal van je onroerend of kadastraal inkomen. Dus zo is dit een belastingbesparing op de hoogste schijf van je globaal inkomen. De interesten zijn aftrekbaar als je voldoende andere onroerende inkomsten hebt waarop je belast wordt. Het kadastraal inkomen van je eigen woning is vrijgesteld van belastingen.


Waar moet je op letten?

Een aankoop van een woning brengt uiteraard kosten met zich mee. Om het rendement te behalen, moet meer gedaan worden dan enkel je geld laten staan op een spaarboekje. Wat is de eerste kost waaraan je zeker moet denken? Dat zijn de initiële opstartkosten. Van de aankoopprijs tot de transactiekosten en eventuele belastingen. Onder de transactiekosten verstaan we de registratie- en notariskosten.

Houd zeker ook rekening met het onderhoud. Je draait namelijk zelf op voor de kosten als er iets stuk gaat als eigenaar van de woning.

Een tweede woning heeft ook fiscale gevolgen. Zo moet je het kadastraal inkomen van je tweede woning opnemen in jouw jaarlijkse belastingaangifte. Of jouw tweede woning ook extra fiscaal voordeel oplevert, hangt af van hoe gevuld jouw fiscale korf al is. 

Daarbij komen nog de registratierechten en een jaarlijkse onroerende voorheffing van 2,5 procent in Vlaanderen. Verlies ook de lokale belastingen niet uit het oog en houd rekening met provinciale taksen en  milieubelasting.


Van plan om te investeren in een tweede, derde,… woning?

Neem dan zeker eens een kijkje in ons aanbod nieuwbouwwoningen en appartementen te koop.

Vragen? Nog wat meer info nodig? Contacteer ons.

Wij helpen je graag op weg.

 

 

Erkend vastgoedmakelaar met BIV 205.106 (België), onderworpen aan de deontologische code BIV. Controle-instantie: BIV, Luxemburgstraat 16B, 1000 BRUSSEL. Plichtenleer: KB van 27 september 2006
Privacybeleid