Hoeveel kost jouw nieuwbouwwoning inclusief alle kosten?

Op een dag vind je het huis van je dromen. Die nieuwbouwwoning die helemaal bij je past? Echt jouw stijl, met de doordachte praktische indeling die je voor ogen had, op een interessante locatie. Je ziet je er zo wonen. En ook de prijs komt overeen met het budget dat je zelf of samen met de bank had vooropgesteld. Maar de kostprijs van je woning staat meestal aangeduid exclusief kosten. Dat betekent dat je met een aantal extra’s rekening moet houden. Reken en tel je dus wijs, voor je de beslissing neemt. Bij Danneels maken we het graag duidelijk voor jou…  

De aangekondigde verkoopprijs omvat de prijs van de grond waar je huis op staat en de prijs van de bouwconstructie, het huis zelf. We bekijken dit even in detail.

De grondwaarde

De prijs die je betaalt voor een stukje bouwgrond omvat alle elementen die de waarde van die grond bepalen. Die wordt bepaald door een aantal elementen zoals de ligging, oriëntatie, de kwaliteit, de vorm van het perceel, Daarnaast betaal je ook een bedrag om het perceel bouwrijp te maken. Hier zitten de volgende zaken in verrekend:

 • Op de wegeninfrastructuur betaal je een btw van 21%
 • De grond wordt opgemeten, dus betaal je ook metingskosten.
 • Voor de verkoop van een perceel stelt de notaris een verkavelingsakte op. Daarvoor betaal je aktekosten, die vooral aangerekend worden voor de administratieve formaliteiten, zoals opzoekingen en aanvragen van de nodige attesten en documenten. Die aktekosten zijn niet wettelijk vastgelegd, maar hangen af van de complexiteit van je dossier en de tarieven in de streek.
 • Tenslotte is er het ereloon van de notaris. Bij Danneels rekenen we dit slechts eenmaal aan.

De prijs van de bouwconstructie

De berekening begint bij het starttotaal van de afgewerkte constructie. Daarin zitten dus de kosten van alle aannemers, van funderingswerken tot en met de aannemer die bijvoorbeeld jouw oprit aanlegt. Hier komen nog een aantal kosten bovenop, die ook in de geafficheerde prijs verwerkt zitten:

 • Voor het bouwen wordt een veiligheidscoördinator aangeduid. Die ontvangt een ereloon. Hij zorgt voor de veiligheidsmaatregelen op de werf. Ook de nodige administratie, zoals het postinterventiedossier, wordt door hem uitgevoerd.
 • Ook de architect krijgt een ereloon. Dit is niet volgens een standaardtarief. De architect kan zelf de keuze maken tussen een uurloon, een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken of een forfaitair bedrag.
 • Het EPB-verslag wordt opgesteld. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en het verslag beschrijft hoe deze richtlijnen worden toegepast bij de opbouw. De berekening gebeurt via een softwarepakket van de overheid.

Zo komt het tussentotaal van de constructiewaarde tot stand. Tel hier de grondwaarde bij en je komt uit bij de verkoopprijs die wij afficheren.

En dan nu… wat betekent exclusief kosten?

Nu ken je de prijs van je woning en de grond, die wij aankondigen als de aankoopprijs van jouw woonproject. Maar als je dan hoort, exclusief kosten, dan moet je daarbovenop nog rekening houden met de volgende zaken:

 • Een belangrijke kost is het ereloon van de notaris. Hierbij horen de begeleiding bij de aankoop en het opstellen van de akte. De notaris bepaalt zelf het bedrag volgens een degressief percentage op verschillende schijven van de aankoopprijs. Hoe hoger de schijf, hoe lager het aangerekende percentage.
 • Denk ook aan de aansluitkosten voor de nutsvoorzieningen. In je woning heb je water, elektriciteit en/of gas. Deze prijzen variëren per regio of per operator. Onze financiële fiches vermelden de juiste tarieven. Bij deze blogpost vind je ook een voorbeeldfiche.
 • Op het voorgaande wordt nog een btw van 21% berekend.
 • Tenslotte betaal je aan de overheid 10% registratierechten op de aankoop van je woning.

Daarnaast neem je best ook enkele variabele kosten mee in rekening. Denk aan de kosten voor jouw hypothecair krediet, verzekeringskosten, verhuiskosten of kosten verbonden aan de mede-eigendom van een appartement.

Rekening gemaakt?

Dan kan je nu beslissen om de sprong te wagen. Wij helpen je uiteraard graag verder als je nog meer vragen hebt.

Onze nieuwbouwadviseurs leggen alles haarfijn uit tijdens een gesprek.

Nog op zoek?

Bekijk dan zeker ons aanbod sleutel-op-de-deurwoningen en -appartementen in jouw buurt 

 

 

Erkend vastgoedmakelaar met BIV 205.106 (België), onderworpen aan de deontologische code BIV. Controle-instantie: BIV, Luxemburgstraat 16B, 1000 BRUSSEL. Plichtenleer: KB van 27 september 2006
Privacybeleid