Doe nog snel jouw voordeel met de woonbonus

De afschaffing van de woonbonus is wellicht de meest besproken maatregel uit het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Wie plannen heeft om een nieuwe woning te kopen, maakt er best werk van. Vanaf 1 januari 2020 ben je namelijk slechter af.

Vanaf dan zullen Vlamingen die een enige en eigen woning kopen niet langer een fiscaal voordeel krijgen op hun hypothecaire lening. Het verlies van dat voordeel kan voor een koppel oplopen tot zo’n € 37.000, berekende Immotheker dat onafhankelijk hypotheekadvies verleent.

Lagere registratierechten
Als compensatie stelt de Vlaamse regering een verlaging van de registratierechten van 7 naar 6 procent voorop, maar dat is onvoldoende.

Het belastingvoordeel van de woonbonus bedraagt voor een koppel meer 10x zoveel dan wat de gemiddelde renteverlaging met 1% zal opleveren. 

Wat met nieuwbouw?
Wie volgend jaar een nieuwbouw koopt, ziet niet enkel de woonbonus verdwijnen maar valt ook uit de boot voor een verlaging van de registratierechten. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je dan onverminderd 10% registratierechten op de grond. 

Nu is hét moment
Er wordt niet gekeken naar de aankoopdatum van de woning, maar naar de datum van het verlijden van de kredietakte. Dat betekent dat je vóór 31/12/2019 langs de notaris moet zijn gepasseerd om nog van de woonbonus te genieten. Doorgaans neemt dat 2 à 3 maanden in beslag. Naar alle verwachting wordt het de komende maanden erg druk bij de notarissen. Wie nog van de woonbonus wil genieten, moet zich dus haasten.

Op zoek naar een nieuwe woning of appartement? 

Bekijk nieuwbouwwoningen te koop in jouw buurt

Bouwplannen?
Mensen die nu een bouwgrond aankopen, adviseren we om meteen bij te lenen voor hun woning zodat ze ook nog van de woonbonus kunnen genieten. 

Bekijk bouwgronden te koop in jouw buurt

 

Lees ook:  Nog maar enkele weken voor wie woonbonus wil - de Tijd (02/10/2019)

En: Uitdoving woonbonus vanaf 2020

 

 

Erkend vastgoedmakelaar met BIV 205.106 (België), onderworpen aan de deontologische code BIV. Controle-instantie: BIV, Luxemburgstraat 16B, 1000 BRUSSEL. Plichtenleer: KB van 27 september 2006
Privacybeleid