Alle 35 assistentiewoningen in Wondelgem bewoond

Terwijl overal in Vlaanderen assistentiewoningen leeg blijken te staan, heeft in Residentie De Wondel de laatste bewoner zijn intrek genomen. Daarmee zijn alle 35 assistentiewoningen in het hartje van Wondelgem bewoond. Daarmee heeft Stad Gent één van zijn belangrijkste doelstellingen van dit project gerealiseerd.

Wondelgem had een hoge nood aan erkende vormen van levensloopbestendig wonen. Bovendien worden deze assistentiewoningen ook effectief bewoond door Wondelgemnaren of mensen uit de dichte omgeving.

Bewoner Magda Bilcke.“Ik ben gehuwd in de Sint-Catharinakerk, hier 100 meter verderop. Nu kan ik hier gelukkig blijven wonen tot het einde. We zijn nog zelfredzaam, maar kunnen hier rekenen op ondersteuning mocht dat nodig zijn.” 

Toen in oktober 2020 de bouw van de 35 erkende assistentiewoningen in Wondelgem bekend werd gemaakt, was de interesse meteen groot. Op de infosessies kwamen een 200-tal mensen het project bekijken.

“De stad Gent moet hier dringend een inhaalbeweging maken qua aanbod kwalitatieve en aangepaste woonvormen voor ouderen,” vertelde schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens op het persmoment.

De stad had in projectontwikkelaar Danneels, die eigenaar was van de gronden van het vroegere Kasteel Morek, een partner gevonden om deze eerste publiek-private samenwerking vorm te geven.
 

30% verkocht bij lancering

Tegelijk met de verkoopstart, in oktober 2020, begon de bouw van 3 woonvolumes met één- of tweeslaapkamerappartementen die aan alle normen zouden voldoen om ouderen levensloopbestedig te laten wonen. Zo'n 30% van de assistentiewoningen vond bij de lancering al een eigenaar.

Op 1 juli 2022 openden burgemeester Mathias De Clercq en schepen Rudy Coddens Residentie De Wondel. Dat najaar waren zo goed als alle appartementen bewoond. Als laatste vond recent ook het modelappartement een eigenaar. 

Leuke reacties

En dus is Residentie De Wondel intussen een levendige plek geworden, waar levenslustige en soms licht hulpbehoevende senioren zelfstandig kunnen wonen in een mooie groene parkomgeving. Ook de jonge tachtigers Magda Bilcke en Leona Vervaet voelden zich hier meteen thuis. 

Magda, bewoner: “Vrienden en kennissen dachten dat we elk in een kamertje zouden zitten met een bed in ’t midden en een zetel aan het raam om naar buiten te kijken, maar dit is geen rusthuis, hé. Dit zijn echt onze woningen. We krijgen veel leuke reacties. Mensen kijken nogal op. Zo mooi, zoveel ruimte, zo leuk ingericht, een praktische keuken, een grote badkamer.”

De appartementen zijn aangepast aan de vereisten van een assistentiewoning: bredere deuropeningen, weinig drempels en verlaagde kasten voor wie daar om vroeg. Sabine De Clercq uit Gent is er actief als woonassistente, namens uitbater AW Pro.

Woonassistente Sabine: “De bewoners weten me al goed te vinden. Zeker in het begin, want dan moest ik hen echt nog wegwijs maken op dit mooie domein. Dat is normaal, ze komen in een nieuwe omgeving terecht. Dat is toch even wennen.”

Gemoedsrust

De woonassistente helpt de bewoners bij zowat alles wat net dat ietsje moeilijker gaat. Ze is er voor vragen, voor hulp en organiseert o.a. ook poetshulp, kapper aan huis of pedicure voor de bewoners. De bewoners beschikken ook over een noodoproepsysteem, verbonden met het aanpalende WZC De Liberteyt. Bij een oproep verleent het verplegend personeel de eerste hulp, 24u op 24u.

Magda: “Dat zorgt voor gemoedsrust en een grotere sociale controle. Zo waren de hulpdiensten er snel bij, toen een mevrouw in haar appartement gevallen was.”

De bewoners vormen na enkele maanden al een hechte gemeenschap.

Leona, bewoner: “We zitten vaak in de gemeenschapsruimte. Sommige mensen kennen elkaar ook al heel hun leven. Hier drinken we samen iets, een beetje bijpraten, een verjaardag vieren, …”

 Magda: “We zeggen altijd… in ons gebouw woont ons gezin, in de andere blokken woont onze familie. De vriendelijkheid van alle bewoners zorgt ervoor dat we ons hier goed voelen.”


Zowel bij de dienst Zelfstandig Wonen van de Stad Gent als bij de projectontwikkelaar Danneels zijn ze trots op deze geslaagde samenwerking. Bram Vermeulen had als nieuwbouwexpert bij Danneels veel contact met de bewoners.

Bram Vermeulen: “We hebben met Danneels een duidelijke nood op deze plek kunnen invullen. Daarmee geef je als ontwikkelaar iets terug aan de gemeenschap. Dan is het fijn om te zien dat mensen die in hun oude woning aan het vereenzamen waren, hier opnieuw opfleuren. Het doet altijd goed om hier binnen te wandelen en gelukkige mensen te zien.”


Meer info over Residentie De Wondel op www.dewondel.be