Hoeveel kost de aankoop van een bouwgrond?

De aankoop van een bouwgrond gaat gepaard met een aantal kosten. Als je een maximumbudget voor jouw bouwgrond hebt, neem je deze kosten best mee in rekening.
We zetten ze graag even voor je op een rij: 

Verkoopprijs: Dit is de prijs waarvoor het perceel bouwgrond wordt verkocht.

Registratierechten: ook wel het verkooprecht genoemd. Dit zijn belastingen die je als koper betaalt op de overdracht van de grond. In Vlaanderen betaal je 10% op de verkoopprijs, in Wallonië en het Brussels gewest 12,5%.

Notariskosten: Deze bestaan uit het ereloon en de aktekosten. Als koper betaal je ook een deel van de kosten voor de verkavelingsakte en de vergoeding van de landmeter. Samen gaat het doorgaans om een 3% van de verkoopprijs. 

Korting: In sommige gevallen heb je recht op kortingen, zoals het abattement en het bijkomend abattement. In Vlaanderen kan je onder bepaalde voorwaarden worden vrijgesteld van registratierechten op een eerste schijf tot €25.000. De bedragen en voorwaarden verschillen per gewest. Jouw notaris informeert je over de kortingen waarvoor je in aanmerking komt.

Om een idee te krijgen van de totale kostprijs van een bouwgrond tel je in Vlaanderen dus 13% en in Wallonië of het Brussels gewest zo'n 15,5% bij de verkoopprijs. 

Deze rekenmodule op www.notaris.be maakt de berekening voor jou. Voor een exacte berekening van de kostprijs van het perceel van jouw voorkeur kan je ook bij onze bouwgrondadviseurs terecht. 

Op zoek naar het perceel van jouw dromen? Ontdek hier onze bouwgronden te koop